• Početna>
  • Vesti>

Džez i bluz festival “North City 2022” nakon dve godine pauze – ko sve nastupa?

Foto: Radio Mitrovica sever

Nakon dve godine pauze, ovog proleća u Kosovskoj Mitrovici, biće održan 18. Džez i bluz festival „North City 2022“. U periodu od 31. maja do 4. juna, na sceni festivala nastupiće desetak  grupa, izvođača i DJ-eva.

Kako je za Radio Kosovska Mitrovica rekao Nenad Ilić,  jedan od osnivača i član organizacionog tima festivala, program ove godine obuhvata šest koncerata i dve radionice.

Prve i druge festivalske večeri, u Kosovskoj Mitrovici u klubu „Soho“, nastupiće dva kaver benda iz Skoplja  – „Day Off“ i „In the mood“.  Treće i četvrto veče biće održano u mitrovačkoj Hali sportova i tamo će najpre,  u četvrtak 2. juna,  nastupiti Big bend RTS-a sa nemačkim pijanistom Klausom Rajbleom, a onda u petak 3. juna koncerte će jedan za drugim održati naša džez pijanistkinja Nastasija Radovanović i francuski sastav  „Tom Ibarra group“. Poslednjeg festivalskog dana, u subotu 4. juna, program će se održati na jezeru Gazivode, gde će u anplagd verziji nastupiti Neša Galija, u pratnji mitrovačkog  gitariste Gorana Vučetića.

Svake večeri , nakon završetka zvaničnog dela programa, festival će se nastavljati u kafeu „Soho“ gde će biti tradicionalno organizovani džemsešni i nastupi DJ-eva.

U toku ovogodišnjeg festivala, u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku biće organizovana i radionica „Kako se sluša džez“ gde će o veštinama prepoznavanja glavnih motiva džez muzike, govoriti naš čuveni trombonista i dirigent  u Bigbendu RTS-a Ivan Ilić.

„Festival će početi edukativnom radionicom „Kako se sluša džez“ u 17h, u Galeriji Fakultet umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Predavač će biti naš proslavljeni kompozitor, aranžer i jedan od najboljih trombonista u Evropi profesor Ivan Ilić i jedan prateći sastav koji čine studenti džez odseka Muzičke akademije u Beogradu. Oni su te radionice već održali u Valjevu, Šapcu, Nišu , Beogradu i sada je došao red da budu i naši gosti“ rekao je Ilić i najavio da će već sutradan, ista radionica od 13h, biti održana i u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku.

Najavljujući goste koji će nastupati u večernjim satima, Ilić kaže da će nastupi makedonskih bendova biti organizovani prve i druge večeri od 21h, u klubu „Soho“, dok će ove godine glavna bina biti u mitrovačkoj Hali sportova, gde će publika moći da isprati nastup Bigbenda RTS-a i nemačkog pijaniste Klausa Rajblea.

„Rajble je najpoznatiji nemački džez pijanista i on već dugo sarađuje sa Bigbendom RTS-a. Inače on će dan ranije imati koncert na Kolarcu i onda samo taj program sele ovde, kod nas“.

Četvrto veče rezervisano je za džez na zvečanski ali i francuski način.

„Četvrtog dana, takođe u Hali sportova nastupiće Nastasija Radovanović, džez pijanistkinja iz Zvečana. Rođena je 2005. godine, ali je takav talenat  da već iza sebe ima zavidnu karijeru. Već je dva puta nastupala na Nišvilu i naravno, kod nas“ ističe Ilić i dodaje da će nakon njenog nastupa,  biti održan koncert „Tom Ibarra group“ iz Francuske. Inače, Tom Ibara je francuski gitarista koji svira sve vrste džez muzike, sa posebnim akcenom na smooth džezu. Jedan je od najpoznatijih francuskih gitarista koji je često nastupao sa basistom Markusom Milerom, čije ime stoji u samom vrhu svetske džez i bluz scene. Ovo veče završiće se u „Sohou“  muzikom didžeja Filipa Bulatovića, inače dirigenta Bigbenda.

Programi svih festivalskih večeri počinjaće u isto vreme, od 21h.

Samo petog i završnog dana, festivalski program će početi nešto ranije od 15h, kada će na jezeru Gazivode biti održan anplagd koncert Neše Galije i Gorana Vučetića.

Foto: Radio Mitrovica sever, arhiva

Sponzori ovogodišnjeg festivala su MTS d.o.o, Opština Severna Mitrovica, Studentski centar Priština – Kosovska Mitrovica, Dunav osiguranje,  Opština Zvečan, Opština Zubin Potok, Hidroelektrana Gazivode i mnogi drugi.

Ulaznice će biti u prodaji svake festivalske veče i moći će da se kupe  na licu mesta. Za one koji žele da to učine ranije, biće ostavljena mogućnost kupovine u kafe-barovima „BeBop“ i „Soho“. O ceni ulaznice, javnost će prema Ilićevim rečima, biti blagovremeno obaveštena.

Nakon dve godine pauze usled pandemije kovida19, nije bilo jednostavno vratiti se odmah u kondiciju i organizovati ovako veliki muzički događaj, kaže Ilić.

„Nije bilo svejedno… Osetila se ta pauza i kod nas ali i kod sponzora. Maltene, krenuli smo sve iz početka, Ipak, sedamnaest festivala je iza nas i ne zaboravlja se taj organizacioni posao tek tako, ali hvala Bogu sve je rešeno i nadamo se da smo završili sa tom pošasti“ kaže na kraju Ilić.

Comments

Pročitaj još