• Početna>
  • Vesti>

Presude veteranima OVK po optužbi za zastrašivanje svedoka

Copyright Wikipedia.org/DennisHH

Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju (Hysni) Gucatiju i Nasimu Haradinaju, će danas, 18. maja biti izrečena presuda pred Specijalizovanim većima Kosova.

Sedište ovog suda, koji je u javnosti poznatiji i kao Specijalni sud, je u Hagu, gde se Gucati i Haradiinaj nalaze u pritvoru oko 600 dana.

Gucati i Haradinaj se terete za krivična dela protiv pravosuđa, odnosno ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica bi mogli da budu osuđeni na po šest godina zatvora, ukoliko sud postupi po predlogu Specijalizovanog tužilaštva.

Tužilaštvo je tokom suđenja insistiralo na tome da su njih dvojica imali za cilj da naruše ugled Specijalnog suda, te da ometaju njegov rad.

“Zločine su počinili jer su hteli da ometaju rad ovog suda, da zastraše i osvete se svedocima”, rekao je u završnoj reči tužilac Džejms Pejsen (James Pacen), obrazlažući predlog da budu osuđeni na kaznu od šest godina zatvora.

Izvor Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još