• Početna>
  • Vesti>

Crna Gora podržava dijalog Beograda i Prištine. Kosovo tražilo podršku za SE

Foto: Kim

Dvoje zvaničnika istakli su nakon razgovora iza zatvorenih vrata, odličnu saradnju između Kosova i Crne Gore, podsetivši da je ova zemlja kosovsku nezavisnost podržala još u oktobru 2008. godine. Osim dobrih odnosa, istakli su zajedničke ciljeve a to su, pre svega, evropske integracije.

Milo Đukanović je kazao da Crna Gora prati situaciju vezanu za Kosovo, pa je u tom smislu pružio punu podršku dijalogu koji se vodi sa Srbjom.

“Pažljivo pratimo razvoj događaja na riješavanju ovog ključnog problema kojim se Kosovo bavi u ovom vremenu. To je problem normalizacije odnosa sa Srbijom. Ono što je logično, Crna Gora kao država koja je pokazala istrajnost pa i umjeće da političkim putem riješava otvorena pitanja sa susjedima. Podržavamo dakle dijalog koji postoji između Prištine i Beograda i vjerujemo da jedino politički dijalog može dovesti do sveobuhvatnog i pravno-obavezujućeg sporazuma koji će obezbjediti da se Kosovo razvija na temeljima multietničke demokratije i da odnosi između Kosova i Srbije krenu putem obnove, povjerenja i putem dobrog razvoja”, kazao je Đukanović ističući da to nije pitanje koje se tiče samo Kosova i Srbije već pitanje koje se tiče regiona.

Vjosa Osmani je od svog kolege iz Crne Gore zatražila podršku članstvu Kosova u Savetu Evrope ali i drugim međunarodnim organizacijama.

“Ističući bitnost jačanja međunarodne pozicije Kosova danas sam zatražila podršku Crne Gore za učlanjenje Kosova u Savet Evrope, kao i ostale organizacije koje su od posebne važnosti pogotovu u trenutnoj bezbednosnoj situaciji u Evropi, a to su NATO, a posebno je za Kosovo bitno Partnerstvo za mir kao prvi korak ka učlanjenju u NATO”, rekla je Osamni.

Đukanović je kazao da Crna Gora razume apliciranje Kosova za članstvo u Savetu Evrope i da podržava takvo nastojanje.

“Razumijemo da je blagodet, ne samo za Kosovo, nego rekao bih za region i za Evropu svako novo članstvo u SE imajući u vidu značaj koji ta organizacija ima, a riječ je o najstarijoj evropskoj političkoj organizaciji, nekoj vrsti predvorja za Evropsku Uniju, organizaciji koja je posebno posvećena ljudskim pravima, pitanjima demokratije, vladavine prava”, rekao je Đukanović.

I ovoga puta Osmanijeva je ponavljala iste oštre stavove prema Rusiji i Srbiji, optužujući ih za hegemonističku politiku, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića za lošu retoriku. 

“Ta konstantna retorika Srbije dokazuje da je ona prekopirana ruska retorika ali i akcije koje teže da jedna država odlučuje o sudbini svojih suseda. To je nemoguće jer i Kosovo i Crna Gora i Bosna i Hercegovina i ostale države u našem regionu su nezavisne države. To su suverene države koje su se opredelile za evroatlansku budućnost i ni u jednom trenutku nećemo dozvoliti da srpsko-ruska politika, hegemonistička politika koja želi da uništi naša dostignuća zasnovanim na evropskim zajedničkim vrednostima budu uspešne”, kazala je ona.

Dvoje predsednika su poručila da nisu promenila stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, pozivajući se na “blagodeti” Berlinskog procesa i onoga što on pruža.

Lideri su istakli da nema otvorenih pitanja između Kosova i Crne Gore, podsetivši da je sporazum o demarkaciji već ratifikovan, te da će se držati dokumenata koje su obe strane potpisale. Đukanović je kazao i da je bilo reči o položaju crnogorske zajednice na Kosovu, ne otkrivajući previše detalja o statusu Crnogoraca koji, inače, nisu priznati u kosovskom Ustavu kao manjinska zajendica.

Đukanović se osvrnuo i na nedavne promene u Vladi Crne Gore. Kazao je da je nova vlada opredeljena za evropsku budućnost, te izrazio očekvanje da će ova zemlja biti prva iz regiona koja će se priključiti Evropskoj uniji. Očekuje da će EU imati “jasniju politiku priširenja” u narednom periodu, te da će Kosovo i Crna Gora to iskoristiti i pokazati šta su jasni i zajendički interesi. 

Crnogorski predsednik Milo Đukanović na Kosovu boravi prvi put u zvaničnoj poseti. Ovu priliku je iskoristio da uzvrati poziv svojoj koleginici da dođe u posetu Crnoj Gori.

Nakon susreta sa Osmani predviđen je i sastanak sa predsednikom Skupštine Kosova Gljaukom Konjufcom. Sutra će Đukanović posetiti bazu Kfora, ali i učestvovati na obeležavanju Dana Crnogoraca. 

Comments

Pročitaj još