• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Punopravno članstvo u EU glavni spoljnopolitički cilj; Prijem Kosova u SE u suprotnosti sa međunarodnim pravom

Foto: Tanjug

Punopravno članstvo u EU ostaje spoljnopolitički cilj broj jedan za Srbiju, poručio je danas predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i naveo da su takvo opredeljenje potvrdili i nedavno održani izbori.

Dačić je, u obraćanju na sednici Komiteta za politička pitanja i demokratiju Saveta Evrope, kazao da su građani dali ubedljivu podršku političkim snagama koje rade na evropskim integracijama i koje ih imaju u samom vrhu svojih političkih i društvenih prioriteta.

Dodao je da se to, pre svega, odnosi na nastavak reformi čiji je cilj jačanje vladavine prava, zaštita temeljnih prava i sloboda, kao i integracionih procesa koji jačaju zajednički ekonomski i kulturni prostor.

Istakao je da se Srbija nalazi na drugoj polovini puta ka punopravnom članstvu u EU i da je otvorila 22 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja i izrazio nadu da će ih ove godine biti još.

Dačić je ocenio da ni Srbija ni EU ne mogu biti zadovoljni dinamikom tog procesa podsetivši da je perspektiva članstva Srbije u Uniji otvorena pre punih 19 godina, na solunskom samitu EU.

Pozvao je Savet Evrope i sve njegove članice da još jače nego do sada podrže napore Srbije za evrointegraciju ističući da je to jedini način da se dođe do pune stabilnosti i prosperiteta regiona i svake države pojedinačno. “Savet Evrope je i do sada bio naš veoma važan partner na tom putu i ja sam uveren da ćemo i dalje imati punu podršku naše zajedničke organizacije”.

Prijem Kosova u SE u suprotnosti sa međunarodnim pravom

Dačić je u razgovoru sa izvestiocem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za Kosovo i Metohiju Dorom Bakojanis preneo stav Srbije da bi prijem tzv. Kosova u SE bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.

Šeficu delegacije Parlamenta Grčke u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Doru Bakojanis Komitet za politička pitanja i demokratiju PSSE imenovao je za izvestioca koji treba da sačini izveštaj u situaciji na Kosovu i Metohiju.

Dačić je tokom sastanka održanom na marginama sednice Komiteta za politička pitanja i demokratiju PSSE na Kritu, napomenuo da je pitanje Kosova i Metohije od velike važnosti za našu zemlju jer se tiče teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, saopšteno je iz kabineta predsednika Narodne skupštine.

Dačić je istakao da je od velike važnosti da budući izveštaj obradi sva pitanja iz domena rada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope – stanje demokratije i institucija na KiM, vladavinu prava i ljudska prava, uz zadržavanje statusno neutralnog pristupa.

Posebno je izrazio očekivanje da će budući izveštaj analizirati položaj srpskog stanovnistva na KiM, naročito u svetlu konstantnog uskraćivanja njihovih osnovnih ljudskih prava.

Dačić je podsetio da građanima Srbije na KiM nije omogućeno da slobodno izraze svoju volju i učestvuju na nedavno održanom referendumu, parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji.

Podvukao je da je Srbija čvrsto opredeljena za mir i stabilnost, kao i za postizanje kompromisa u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije kroz dijalog.

Izrazio je žalost što dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji jer druga strana očigledno dijalog ne želi, o čemu svedoče i njihovi jednostrani potezi.

Comments

Pročitaj još