• Početna>
  • Vesti>

Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima

Foto: Vojvodina uživo

U Sremskim Karlovcima danas je centralni događaji povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije. Zaseda Sveti Arhijerejski sabor, a u podne će na trgu biti održana svečana akademija. Proslava značajnog jubileja počela je sinoć dočekom srpskog patrijarha Porfirija.

Zamišljeno je baš onako kako se i odigralo tog 12. septembra 1920. godine kada je došlo do vaspostavljenja Srpske patrijaršije, odnosno ujedinjenja pokrajinskih u Srpsku pravoslavnu crkvu- srpski patrijarh je doputovao vozom, a zatim fijakerom je uz pratnju naroda, stigao do Patrijaršijskog dvora.

Nakon bogosluženja u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja, njegova svetost je otvorila multimedijalnu izložbu gde su predstavljene retke i vredne relikvije i dokumenta iz ovog i drugih perioda prošlosti Srpske patrijaršije.

Tom prilikom, patrijarh je rekao da upravo materijalno i duhovno bogatstvo Sremskih Karlovaca, ali i ovaj jubilej govore da je naš narod u isto vreme i naša crkva, i obrnuto, a zatim je pozvao sve posetioce da pogledaju ovu značajnu izložbu.

“Pozivam sve da šetajući ispred ovih eksponata prođete kroz istoriju, tj. prolazeći kroz prošlost da svi još bolje upoznamo sebe sada, i naravno da upoznavajući sebe sada kroz svoju prošlost, imamo čvrste temelje za budućnost. Živeli na mnogo godina, Hristos Vaskrse”, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Osim ovog, u Karlovcima se obeležava još jedan značajan datum, odnosno 174 godine od Majske skupštine, kada su udareni i temelji današnje Vojvodine.

Poklonici iz čitave Srbije, od juče pristižu u Sremske Karlovce, a očekuje se dolazak oko 10 hiljada ljudi.

U devet sati počinje Sveta liturgija u Sabornoj crkvi koju će služiti srpski patrijarh, a nakon toga i otvaranje Svetog Arhijerejskog sabora u Patrijaršijskom dvoru.

Tu je i Svečana akademija, koja će biti upriličena na trgu, uz bogati kulturno umetnički porgram, a na kojoj će učestvovati i najviši državni zvaničnici i crkveni velikodostojnici.

Ono što je najavljeno jeste da će se okupljenim građanima obratiti i Srpski patrijarh, upravo sa balkona tačno u podne.

Comments

Pročitaj još