• Početna>
  • Vesti>

Poslanica patrijarha Porfirija: Današnji jubilej, praznik jedinstva i sloge

Foto: RTS printscreen

Povodom proslavljanja 100 godina obnove Pećke patrijaršije, odnosno ujedinjenja svih srpskih crkvenih oblasti u jednu, Srpsku patrijaršiju, njegova svetost patrijarh Porfirije uputio je sa Svetog arhijerejskog zasedanja u Sremskim Karlovcima, poslanicu monaštvu i vernicima.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije ističe u poslanici da je ovaj veliki praznik,100 godina od obnove Pećke patrijaršije, praznik jedinstva i sloge, saopštila je SPC.

To je, naglašava, dan kada je od svih potvrđena opšta svest o jedinstvu i kontinuitetu svete SPC u istoriji, posebno od velikog događaja sticanja autokefalnosti, pre više od osam vekova, od Žiče, Peći i Karlovaca do Beograda.

Podsetio je da je posle pobede u Velikom ratu, po oslobođenju i stvaranju države južnih Slovena, 12. septembra 1920. godine u Sremskim Karlovcima, u prisustvu regenta Aleksandra Karađorđevića i državnih zvaničnika, održan je Sabor arhijereja.

Na njemu je, kako je istakao, posle 154 godine, uz liturgijsko jedinstvo, koje, ukazuje, nikada nije ni bilo narušeno, uspostavljeno i kanonsko i administrativno jedinstvo i svečano proglašena obnovljena Pećka Patrijaršija, odnosno SPC, na području njene istorijske i kanonske jurisdikcije.

Tako su, kaže, konačno ispunjene težnje mnogih pokoljenja naših predaka. 

Takođe, podsetio je i,  da je Sveti arhijerejski Sabor SPC, 28. septembra 1920. godine, najuglednijeg arhijereja tog doba, mitropolita beogradskog Dimitrija, izabrao za prvog patrijarha obnovljene Patrijaršije.

Dodaje i da je ubrzo, 19. februara 1922. godine, Patrijaršija u Konstantinopolju, odgovarajućim crkvenim aktom, svepravoslavno prihvaćenim Tomosom, potvrdila ujedinjenje istorijskih srpskih crkvenih oblasti kao “kanonsko i opravdano”, a SPC je priznata, “za stalno i zauvek”, kao sestrinska Crkva svih autokefalnih Pravoslavnih Crkava. 

“I mi danas, posle stotinu godina, radosno objavljujemo i proslavljamo ovaj istorijski događaj, bilo da živimo u matici, bilo u nekoj od srpskih ili okolnih zemalja, bilo u rasejanju, razbacani burom istorijskih vetrova širom šest kontinenata”, naveo je patrijarh.

Posebno je ukazao da je, SPC u svim nevoljama, nedaćama i stradanjima  delila i radosti i tuge srpskog naroda, a da je Patrijaršija bila i ostala simbol narodnog jedinstva i onda kada je državno ustrojstvo i jedinstvo bivalo razbijeno.

“Zbog svega toga mi ovih dana, kada se sećamo podviga naših predaka koji su žudili za jedinstvom, za jedinstvo se borili i jedinstvo Crkve ostvarili, ozareni svetlošću Vaskrsenja Hristovog, šaljemo arhipastirski blagoslov svoj punoći naše Srpske Pravoslavne Crkve, istorijske Patrijaršije pećke i beogradsko-karlovačke, i pozivamo naš verni narod u zemlji i rasejanju da, uprkos svim iskušenjima, ostane i istraje u zajedništvu, u krilu svoje Majke Crkve”, poručio je između ostalog u poslanici patrijarh srpski Porfirije .

Comments

Pročitaj još