• Početna>
  • Vesti>

Dečji hor “Deca neba” obeležio Svetski dan porodice: Hoćemo srećnu porodicu!

Foto: Radio Mitrovica sever

Povodom Međunarodnog dana porodice, Dečji crkveni hor hrama Svetog Dimitrija „Deca neba“  izveo je danas u centru Kosovske Mitrovice pesmu „Iris“  osmišljenu i napravljenu specijalno za ovu prigodu.

Pod rukovodstvom veroučitelja teologa Mirjane Dikić, koja rukovodi horom, mališani su pripremili mali nastup za svoje sugrađane u formi fleš moba – scensko-muzičkog prikaza koji podrazumeva naizgled spontano okupljanje više grupica dece (izvođača), koja pristižu i priključuju se celini koja nastupa.

Dečica su rado prihvatila učešće u ovom kreativnom podvigu, kako bi društvu stavili do znanja da im je potrebna zdrava, funkcionalna porodica koja će simbolizovati sigurnost, utočište, ljubav. Porodica bez nasilja znači društvo bez nasilja.

„Danas je Svetski dan porodice i mi smo hteli da budemo deo toga. Naša eparhija Raško – prizrenska, uz blagoslov vladike Teodosija, zajedno sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija, zajedno  su u tom projektu gde imamo za cilj da malo okrenemo ljude jedne ka drugima, da malo vidimo šta se to dešava u realnosti. Mi zapravo živimo i sa žrtvama nasilja i pored žrtava nasilja“ kaže Mirjana Dikić i dodaje da se deca danas susreću sa raznoraznim oblicima nasilja – od vršnjačkog do porodičnog.

„Oko nas je mnogo utučenih ljudi, a naša je želja da porodice budu srećnije“ poručuju „Deca neba“.

Inače, ovaj hor je počeo sa radom pre dve i po godine, ali zbog pandemije nisu bili u mogućnosti da svoje ideje i entuzijazam ispolje do kraja u tom periodu.

„Korona nas je malo poremetila u smislu da nismo mogli redovno da imamo probe, ali deca se sastaju u prilikama kada je to potrebno u angažmanu crkve, na liturgiji ili kada su ovakve manifestacije za dobrobit grada i društva u celini“ kaže Dikić.

Ova aktivnost realizovana je u saradnji ovdašnje eparhije sa Populacionim fondom UN-a (UNFPA).

Programski asistent organizacije UNFPA Nadica Đorđević kaže da je pesmu isključivo ovim povodom napisao pesnik i teolog jerej Milutih Popadić, dok je muziku radio Mirko Kesić.

„Porodica je osnovni stub našeg društva i želimo da bude zdrava, bez nasilja da svi članovi porodice budu srećni i sigurni. Ovo je samo podizanje svesti, da se utiče na smanjenje nasilja“ kaže Đorđević.

Pesma „Iris“ govori o ženi kao nežnom, krkom biću koje trpi višestruko – najpre nasilje u svome domu, a onda i  uslovno rečeno „nasije“ društvene indiferentnosti. Ona je ranjeni cvet „mirisan čak i kada ga zgaze“. Toj apatiji, tom negiranju problema i  egocentričnosti čoveka, toj bahatosti prema najlepšem cvetu božje bašte, naši mali sugrađani danas su rekli  NE. Izašavši na ulicu, osmislivši program i izvodeći ga pred svojim sugrađanima, deca su poručila da društvo u kome će oni živeti, ne može i ne sme da ima takve odlike.

Comments

Pročitaj još