• Početna>
  • Vesti>

Ivana Stoisavljević: Da bi bila dobra medicinska sestra, moraš da voliš ono što radiš

Foto: Radio Mitrovica sever Ivana Stoisavljević, glavna sestra Zdravstvenog centrra Kosovska Mitrovica

Međunarodni dan medicinskih sestara/ tehničara globalno se obeležava 12.maja u znak sećanja na Florens Najtingel ( 1820-1910) koja je utemeljila moderno sestrinstvo, a koja je radila godinu i po dana u britanskoj vojnoj bolnici tokom Krimskog rata.

Sestre se i dalje suočavaju s nedaćama pandemije i dalje pokazuju posvećenost poslu, ne odustaju pred izazovima, iako borba u takvoj radnoj okolini može ugroziti i njihove živote.

Kroz proteklo pandemijsko razdoblje za svoj su rad dobile dodatnu pohvalu javnosti, a samim tim se povećala prepoznatljivost i važnost njihove uloge u društvu.

Glavna sestra Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Ivana Stoisavljević gostujući u programu Radio Kosovske Mitrovice podsetila je na značaj obeležavanja ovog dana i na progres profesije, ističući da je poziv medicinske sestre i tehničara jedan izuzetno lep poziv, koji uključuje potrebu da osoba koja ga radi „mora da ima empatiju prema ljudima, volju, želju da pomogne bolesnima i pre svega treba da voli ovaj posao“.

Audio:

„Ovo je jedan humani posao, što se i dokazalo u ovom poslednjem periodu za vreme pandemije gde smo imali priliku da pokažemo šta u stvari naš poziv znači“.

Osvrćući se na protekli period navodi da kada su krenule prve informacije, izgledalo je da je to daleko, ali je ubrzo stiglo i na naše prostore.

„Bila je jedna velika nepoznanica za sve nas, jer u suštini je trebalo raditi na organizaciji da bi se pružili uslovi pacijentima koji već stižu, a prvi pacijenti su već krajem marta hospitalizovani i transportovani u dalje klinike, jer smo mi tada bili u fazi pravljenja kovid bolnice i onda smo bili prinuđeni da od onog što već imamo rekonstruišemo i obezbedimo prostor, da zgradu interne bolnice pretvorimo u kovid bolnicu i to je bio jedan veliki zazov“  kaže Stoisavljević.

Istakla je značaj celog tima, koji uključuje i rad tehničke službe,službe obezbeđenja i ostalih službi.

„Tim lekara i sestara su bili vezani za negu i lečenje. Iako je sve bila jedna velika nepoznanica, postojao je strah i kod nas. Zatim vanredno stanje, policijski čas, gde vagate koliko vremena imate da provedete sa svojom decom i porodicom,a koliko ste potrebni na poslu. Postojao je strah kako sačuvati svoje zdravlje i ostati normalan za svoju porodicu“ rekla je glavna sestra Ivana Stoisavljević.

Ističe veliku pomoć i podršku Vlade Republike Srbije,  Ministarstva zdravlja, gradskih vlasti, opština, gradonačelnika koji su pomagali u  opremanju , donošenju opreme, lekova, tako da „toga nije manjkalo ni u jednom trenutku, i bili smo potpuno obezbeđeni sredstvima za rad“.

„Bez Zavoda za javno zdravlje ne bi mogli obezbediti uslove koji su bili potrebni u bolnici, dezinfekcija i sve ostalo, tako da smo u ovu priču bili uključeni svi, ali moram da izdvojim da su lekari, sestre i tehničari podneli najveći teret“.

Stoisavljević je govorila o izazovima uključenja sestara i tehničara sa svih odeljenja u kovid sistem, te istakla da su pre ulaska u crvenu zonu, svi prošli obuku oblačenja i svlačenja zaštitne opreme, koja je zbog nedostatka prostora izvođena u parku Zdravstvenog centra.

Navodi da je nakon prijema novih medicinskih sestra, rađeno i sa njima, kako bi se čim pre obučili i kvalitetno obavljali posao.

„Jeste bilo teško, ali ja volim svoj poziv i kada bih se vratila u ponovni život, ponovo bih odabrala ovaj pozov. Da bi bila dobra medicinska sestra, moraš da voliš ono što radiš“ istakla je Stoisavljević.

Osvrnula se i na proces vakcinacije, koji je bio dodatni izazov zbog organizacije, te da su i oni bili na punktovima, i svojim ličnim primerom pokazali da treba da se ljudi vakcinišu.

Na pitanje kako su se suočavali sa gubitkom pacijenata, kaže:

„Ne bude svejedno kada gledaš čoveka, ili poznanika,  ili nekog koga znaš iz grada da se odjednom urušava. Kliničke slike jesu bile tako teške. Nije se dešavalo da su u pitanju pojedinačni slučajevi, bilo je po nekoliko slučajeva iz porodice i onda bude izuzetno teško kao čoveku, a treba ostati priseban, suzdržan,  da pokažeš empatiju, pružiš podršku porodici i da nastaviš da radiš dalje, da pratiš pacijente kojima je potrebna pomoć. Mi smo  nažalost izgubili par koleginica,  jednu doktorku, dve medicinske sestre, jednog radnika obezbeđenja“.  

Ističe da u radu nije sama. „Ja imam tim, to su sve glavne sestre svih odeljenja, sestre na odeljenjima, funckionišemo kao jedan veliki tim. Bude to naravno i nesuglasica i različitih mišljenja, sukoba mišljenja, ali u suštini mi nalazimo zajednička rešenja za sve to što treba. Pravimo organizaciju, maksimalnu podršku imamo našeg dela uprave, direktora, zamenika direktora, upravnice bolnice, tako da kad imaš podršku iza sebe lako je da nešto rešavaš. Ako znaš da i ako se desi da nešto da pogrešiš, da ćeš imati podršku i mogućnost i priliku da to nešto ispraviš“.

Podsetila je da je prošle godine Gordana Savić, kao predsednica Udruženja saveza medicinskih sestara u ime udruženja dodelila  srebrne znakove i plakete, i da će tako biti i ove godine.

„Izdvojen je određeni broj zaslužnih sestara, imali smo glavne sestre koje su vodile kovid odeljenja, koordinatori, lekari i to je  skroman način da se tim ljudima zahvalimo za sve što su uradili“ istakla je Stoisavljević.

 Podsetimo, 4 469 pacijenata bilo je hospitalizovano u kovid bolnici u Kosovskoj Mitrovici. Izvršeno je ukupno 28 075 pregleda na Infektivnom odeljenju i trijažnom centru.

U kovid ambulantama u Kosovskoj Mitrovici pregledano je 19 171 pacijent, Zubinom Potoku 5 848 i Leposaviču 2 597.

Transportovano je 87 pacijenta, a preminuo je 351.

556 medicinskih radnika je bilo zaraženo i 132 nemedicinska.  Urađeno je i pročitano 35 188 grafija kovid pacijenata, 377 skenra, i 121 ultrazvučni pregled.

U 10 grupa ukupno 142 medicinske sestre i tehničari bili su angaćovani u kovid bolnici u Batajnici.

Bitku sa kovidom izgubili su Dr Mirjana Vukadinović, specijalista tranfuziologije, Gordana Jovanović iz Doma zdravlja Leposavić, Slavojka Bratić sa odeljenja pedijatrije i Dragan Kadić, radnik obezbeđenja.

Comments

Pročitaj još