Preminulo 67 osoba, zaraženo još 7.030 ljudi

Prema poslednjem preseku, koronavirus je potvrđen kod još 7.030 osoba, od 19.145 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je 67 pacijenata.

Na bolničkom lečenju nalazi se 4.522 pacijenta, od kojih je 190 na respiratoru.

Epidemijska situacija u Srbiji i dalje je ozbiljna, na bolničkom lečenju sve je više pacijenata, a cirkulišu omikron, stelt i delta soj.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević rekla je za RTS da je u toj zdravstvenoj ustanovi oko 600 pacijenata, kao i da je među njima najviše starih ljudi. Ipak, prošle nedelje ih je veoma uznemirio slučaj muškarca (1976) koji je preminuo neposredno nakon prijema.

Prvi put od kada radi kovid bolnica u Batajnici, za ovih 15 meseci, naložila sam da se uradi sudska obdukcija, rekla je Adžić Vukičevićeva.

Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti dr Ljiljana Timotijević izjavila je za RTS da su omikronom uglavnom zaraženi mlađi pacijenti, što se zaključuje iz blagih kliničkih slika. Ističe, međutim, da se u proseku od šest do sedam odsto pacijenata šalje u bolnice, što nije mali procenat, te da je to uglavnom starija populacija.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još