• Početna>
  • Vesti>

Novi presek – preminulo 58 osoba, zaraženo još 12.532

Prema poslednjem preseku, koronavirus je potvrđen kod još 12.532 osobe, od testiranih 29.995 uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je 58 osoba. Na respiratoru su 174 pacijenta.

Epidemijska situacija je upozoravajuća, nedeljama se beleži visok broj novozaraženih, a pritisak na bolnice ponovo raste. Povećava se i broj preminulih.

Potvrđena su i dva slučaja subvarijante omikron soja – stelt. Lekari kažu da je mnogo zarazniji i da se pretpostavlja – da ne daje težu kliničku sliku.

Virusolog i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, Tanja Jovanović je u Dnevniku RTS-a rekla da je omirkon zastupljen sa više od 90 odsto, a delta sa manje od 10 procenata.

“Što se tiče subvarijante, ne mogu sad da pretpostavim koji je to procenat, ali s obzirom na to da se brzo širi, očekujem da će i ova varijanta vrlo brzo da dostigne odgovarajući procenat, ne da postane dominantna, ali je potrebno neko vreme da zauzme značajnu poziciju u epidemiji”, navodi Jovanovića.

Objašnjava da je primećeno da ima nešto više lažno negativnih antigenskih testova u slučaju nove, stelt podvarijante omikron soja.  

Upitana da li nove mutacije ukazuju na kraj epidemije, ističe da virus ne odustaje, i očekuje da će broj inficiranih još neko vreme da se održava na nešto većem nivou. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još