Preminulo još 59 osoba, nova 13.772 slučaja zaraze

Prema poslednjem preseku, koronavirus je potvrđen kod još 13.772 osobe, od testirana 32.933 uzorka. Od posledica zaraze preminule su 59 osobe. Na respiratoru 168 pacijenta.

Epidemijska situacija u Srbiji se ne poboljšava – u bolnicama je sve više kovid pozitivnih pacijenata i svakog dana desetine ljudi premine od borbe sa ovom bolešću.

Na bolničkom lečenju u kovid bolnicama širom Srbije je blizu 4.400 obolelih, dvostruko više nego pre mesec dana. Ne popušta pritisak na dve kovid bolnice – Infektivnu kliniku i Kovid bolnicu u Batajnici.

Direktor KCS-a prof. dr Milika Ašanin kaže da su u 90 odsto slučajeva hospitalizovani pacijenti stariji od 60 godina.  

Pored omikrona i delta soja koji cirkulišu u našoj zemlji, zabeležen je prvi slučaj stelt subvarijante omikron soja, čiji su simptomi i kliničke slike slične kao kod osnovne varijante omikrona. 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da su poremećaji u pružanju osnovnih zdravstvenih usluga, izazvani pandemijom koronavirusa, kao što je program vakcinacije ili lečenje bolesti poput side, zabeleženi u 92 odsto od 129 zemalja.

Škole u Srbiji rade još ove nedelje, po starom, a onda počinje produženi – sretenjski raspust, da bi se koliko-toliko usporila epidemija.  

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još