Preminule još 63 osobe, novih 11.439 slučajeva zaraze

Prema poslednjem preseku, koronavirus je potvrđen kod još 11.439 osoba, od testirana 26.873 uzorka. Od posledica zaraze preminule su 63 osobe. Na respiratoru 164 pacijenta.

Epidemijska situacija je ozbiljna u Srbiji i u celom regionu. Na bolničkom lečenju je sve više pacijenata. Sa blažom kliničkom slikom sve je više zaražene dece.

Škole rade još ove nedelje, po starom, a onda počinje produženi – sretenjski raspust, da bi se koliko-toliko usporila epidemija.

Direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić rekao je da ga brine rast broja inficirane dece, koji se od decembra povećao sa jednog, do dvoje, na čak 25 novozaraženih dnevno, ali je uveren da će, kao i krajem oktobra, kada je zaustavljena kriva inficiranja, slično biti i tokom predstojećeg raspusta.

“Omikron soj se iz populacionog dela mladog i radno sposobnog stanovništva pomera ka deci i starijim osobama i oni su najčešće pacijenti u bolnicama”, rekao je Bekić za Radioteleviziju Srbije, ukazujući da se najčešće radi o nevakcinisanima.

“Vakcinacija je još uvek jedino pravo oružje protiv korona infekcije”, zaključio je Bekić.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Srbiju stigao prvi kontingent leka protiv koronavirusa “pakslovid”.

Srbija je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj lek i to deset dana nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila upotrebu i promet ovog leka. 

Putnici iz Evropske unije, Šengenskog prostora i 33 države, među kojima je i Srbija, mogu od danas u Grčku sa važećim evropskim sertifikatima, bez pi-si-ar testa.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još