• Početna>
  • Vesti>

Kurti Lajčaku: Kosovo se ne plaši ZSO, ali smo oprezni

Foto: tanjug

Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio da se Kosovo ne plaši formiranja Zajednice srpskih opština, već da je kosovska vlada na oprezu.

Kurti je tom izjavom prokomentarisao tvrdnju predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, da “Kosovo ne bi trebalo da se plaši ZSO, jer takva zajednica ne znači stvaranje Republike Srpske”.

Kosovski premijer je rekao da nije pregovarano o mogućim modelima osnivanja ZSO, napominjući da se prava manjina na Kosovu poštuju uz najviši nivo evropskih standarda.

“Dogovor se mora postići. Mi smo spremni da radimo, a kada radimo zarad postizanja dogovora, onda nemamo dijalog radi dijaloga” poručio je Kurti.

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavili su ranije danas da je na Prištini i Beogradu koji će model da izaberu u normalizaciji međusobnih odnosa, a u sklopu njih i oblik Zajednice srpskih opština.

Predviđeno je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić najpre sastane sa Gabrijelom Eskobarom u 18 časova u Vili Mir, dok će u 19 časova primiti Miroslava Lajčaka.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još