• Početna>
  • Vesti>

Ambasada SAD u Prištini: Suverenitet Kosova se ne dovodi u pitanje

Američka ambasada u Prištini objavila je danas na Fejsbuk nalogu da je završena “produktivna zajednička poseta zvaničnika SAD i EU Zapadnom Balkanu”, kao i da se “suverenitet Kosova ne dovodi u pitanje”.

“Poseta specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka Kosovu je završena. SAD snažno podržavaju dijalog koji vodi EU kao najbolji put za lidere Kosova da obezbede evropsku budućnost svojim građanima”, navodi se u saopštenju.

Ambasada je dodala da je “status kvo neodrživ”.

“Ohrabrujemo konstruktivno, fleksibilno i hitno učešće svih kako bi se došlo do sporazuma o normalizovanim odnosima, koji su bazirani na obostranom priznanju. Niko ne traži od lidera Kosova da kompromituju suverenitet Kosova, ustupe njegov teritorijalni integritet ili krše ustav. To je svetinja”, navela je ambasada.

Istovremeno, ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer putem Tvitera je poručio: “Ohrabrujemo konstruktivno, fleksibilno i hitno učešće svih strana kako bi se postigao napredak u dijalogu koji predvodi EU. Suverenitet i teritorijalni integritet Kosova nisu za debatu”.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još