• Početna>
  • Vesti>

Potražnja struje na Kosovu može ugroziti snabdevanje Evrope

Velika potražnja za električnom energijom na Kosovu mogla bi da ugrozi snabdevanje strujom širom Evrope, saopštila je Evropska mreža operatera prenosnog sistema (ENTSO-E).

“Operateri prenosnog sistema u regionalnoj grupi ENTSO-E za kontinentalnu Evropu (RGCE) pozivaju kosovskog operatera za distribuciju električne energije KOSTT da očuva ravnotežu u svom nacionalnom sistemu električne energije, što je suštinska ugovorna obaveza prema drugim operaterima prenosnog sistema u kontinentalnoj Evropi”, navodi se u mejlu ENTSO-E dostavljenom agenciji Rojters.

U izveštaju Rojtersa se navodi da širom Evrope postoji problem sa rastućim cenama gasa i električne energije, delom zbog porasta potražnje usred ekonomskog oporavka od pandemije.

Međutim, situacija na Kosovu je, kako je ocenjeno, posebno dramatična zbog niske domaće proizvodnje usled tehničkih kvarova i hladnog vremena, zbog čega je došlo do prekida proizvodnje u elektranama, što je primoralo Kosovo da uvozi mnogo više energije nego što je uobičajeno.

Prema navodima Rojtersa, Kosovo proizvodi većinu energije iz dve termoelektrane na ugalj, izvan Prištine, i obično uvozi od 10 do 15 odsto energije, ali tokom ove krize uvoz je skočio na 40 odsto.

“Kao posledica toga, Kosovo uvozi energiju koja nije bila planirana na tržištima”, navodi Rojters.

Britanska agencija podseća da elektrane na Kosovu rade na lignitu, mekom uglju koji proizvodi posebno toksično zagađenje prilikom sagorevanja.

Gazeta: Albanija će ustupiti struju

U međuvremenu, Gazeta ekspres prenosi da će Albanija obezbediti struju za Kosovo za 31. decembar i 1. januar, u nastojanju da pomogne da se reši energetska kriza.

Albanska vlada će obezbediti 7.680 megavata električne energije za ta dva dana, prenela je Gazeta ekspres.

Albanska ministarka za infrastrukturu i energetiku Beljinda Baluku navela je da će ta struja biti ustupljena Kosovu bez ikakve finansijske naknade.

Dodala je i da će Kosovo tokom leta Albaniji vratiti ustupljene količine struje.

Albanski premijer Edi Rama juče je zatražio od Ministarstva energetike da angažuje kapacitete i pomogne Kosovu da reši energetsku krizu, bar tokom dva dana novogodišnjih praznika.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još