Preminulo još 27 osoba, novih 1.249 slučajeva zaraze

Tokom protekla 24 sata koronavirus potvrđen je kod 1.249 osoba od 13.574 testirana uzorka. Od posledica kovida preminulo je 27 pacijenata, dok su na respiratoru 84 osobe.

U Srbiji je epidemijska situacija stabilna. Lekari upozoravaju da ne treba da zavara to što je omikron soj blaži od delta soja, i da ne sme biti opuštanja, posebno pred predstojeće praznike.

Struka je, kažu epidemiolozi, jedinstvenog stava da se moraju primeniti restriktivnije mere i da kovid propusnice traju 24 sata. Hoće li tako i biti, znaćemo sutra, posle sednice Kriznog štaba. 

Na Kosovu i Metohiji potvrđeno je prvih devet slučajeva omikron soja koronavirusa.

Epidemiolog Kon kaže da ne očekuje dramatične promene na sednici Kriznog štaba.

“Ono što očekujem u ovoj situaciji je da se poštuju mere koje su na snazi. Na trgovima što je planirano ne može da podrži nijedan epidemiolog niti lekar iz Kriznog štaba. Jasno je da je pritisak veliki, smatra se da treba da se dopusti, ne mogu da prejudiciram”, rekao je dr Kon. 

U svim osnovnim i srednjim školama i ove nedelje primenjuje se nastava uživo, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.  

Uskoro počinje velika nacionalna studija praćenja efekata imunizacije protiv kovida.

Profesorka Medicinskog fakulteta Ljiljana Marković Denić rekla je za RTS da je slučajnim izborom odabrano 14 gradova u Srbiji – kod 1.000 ispitanika, a radiće se ispitivanje i celularnog imuniteta.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još