• Početna>
  • Vesti>

Badnji dan po gregorijanskom kalendaru; predstavnici lokalne samouprave čestitali praznike

Rimokatolička i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po gregorijanskom kalendaru, večeras proslavljaju Badnje veče

Na Badnji dan se uređuje kuća za Božić, kiti se jelka i peku kolači. Dan se provodi u pripremama za ponoćnu misu. Pre odlaska u crkvu, porodica se okuplja za prazničnim stolom. Tradicionalno se posti i ne jede meso, iako Katolička crkva post ne smatra obaveznim.

Božić, dan kada je prema predanju rođen Isus, sutra će proslaviti Rimokatolička, protestantska i anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile gregorijanski kalendar.

Božićno slavlje traje nekoliko dana, sve do praznika Sveta tri kralja, 6. januara.

Predstavnici lokalne samouprave čestitali praznik

Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević čestitao je danas građanima katoličke veroispovesti Badnji dan i predstojeći Božić. je danas srećan
“Svim vernicima koji danas proslavljaju želim srećan i ispunjen Božić, proslavite ga u zdravlju, veselju i sa mirom u srcu. Neka ovaj i svi naredni dani pokažu našu snažnu posvećenost ka istinskim vrednostima, medjusobnom razumevanju i toleranciji”poručio je Radojević u čestitki.

I zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić uputila je božićnu čestitku građanima koji će ovaj praznik proslaviti po gregorijanskom kalendaru.

„U ime opštinske administracije i svoje ime, svim vernicima koji najradosniji hrišćanski praznik slave po Gregorijanskom kalendaru, čestitam Badnji dan i Božić, uz želju da ove blage dane provedu u dobrom zdravlju, radosti, ljubavi sa svojim bližnjima, porodičnom miru i komšijskoj slozi,” stoji u čestitki Adrijane Hodžić.

“Uz primarnu misiju negovanja verskih osećanja, u kontinuitetu zajedno unapređujemo trajne vrednosti – multietnički i multikulturalni sklad, bogatstvo različitosti i jednakost među ljudima i narodima” dodala je Hodžić.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: pazovaindjijavesti.com

Comments

Pročitaj još