• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Ramom i Zaevom u Tirani u okviru Otvorenog Balkana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas i sutra u Tirani, gde sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, učestvuje na sastanku regionalne inicijative za saradnju Otvoreni Balkan. Predviđeno je potpisivanje ukupno šest sporazuma, među kojima je i Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

Vučić će danas u Tirani imati neformalan susret sa Ramom i Zaevom na zajedničkoj večeri, a u utorak je predviđeno održavanje više sastanaka, rečeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

U Palati brigada u Tirani, 21. decembra, prvo će biti održan sastanak trojice zvaničnika i članova delegacija sa predstavnicima Atlantskog saveta, na kome će se razgovarati o Strateškom planu za Otvoreni Balkan 2022.

Zatim će uslediti ceremonija potpisivanja trilateralnih i bilateralnih sporazuma, pa Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji na kome će učestvovati zvaničnici, ministri poljoprivrede i ruralnog razvoja, rektori poljoprivrednih univerziteta i predstavnici privrednih komora.

Na kraju će trojica lidera, predsednik Vučić i premijeri Rama i Zaev, održati zajedničku konferenciju za novinare.

Prethodno će, kako je predviđeno, potpisati: Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana ZB i Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB.

Takođe, planirano je potpisivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS), kao i Sporazuma između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS).

Potpisan će biti i Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.

Kada je reč o uspostavljanju jedinstvenog tržišta rada, sporazum bi značio da bi radna dozvola izdata u bilo kojoj od ove tri zemlje važila u svim članicama inicijative, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Otvoreno pismo 

Inače, Vučić, Rama i Zaev su u subotu pozvali u otvorenom pismu sve u regionu da se pridruže inicijativi Otvoreni Balkan.

Oni su još jednom pozvali sve susede da se okupe i svojim građanima ponude pogodnosti koje nudi ova inicijativa.

Trojica lidera smatraju i da se sada cela EU mora ujediniti i potpuno podržati Otvoreni Balkan, kao i pozvati druge susede da transformišu sveobuhvatnost inicijative iz potrebe u akciju.

“Vreme je da se sve nacije i narodi u regionu ujedine za bolju zajedničku budućnost koja nudi stabilnost, mir i viši životni standard za sve i koja prevazilazi nesuglasice iz prošlosti”, zaključuju u otvorenom pismu Vučić, Zaev i Rama.

Na prethodnim sastancima Otvorenog Balkana, u Skoplju u julu ove godine i novembru u Beogradu, najavljeno je da je cilj da od januara 2023. budu ukinute granice za tri zemlje kada je reč o slobodnom protoku ljudi, robe, kapitala i usluga, kao i da od 2022. godine zaživi jedinstvena radna dozvola.

Potpisana tri dokumenta 

Na sastanku u Skoplju, kada je neformalno ime “mali Šengen” promenjeno u “Otvoreni Balkan”, potpisana su tri dokumenta:

Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu, Memorandumu o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na ZB i Memorandum o razumevanju o slobodnom pristupu tržištu rada na ZB.

Vučić je zajedno sa Ramom i makedonskim premijerom Zaevom 10. oktobra 2019. godine započeo inicijativu koja je neformalno bila nazvana “mali Šengen”.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još