• Početna>
  • Vesti>

Protosinđel Fotije: Sve je manje sreće na ovom svetu; nasilje je beskonačni krug, a ljubav jedini izlaz

Saradnja Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) , tj Eparhije raško – prizrenske i kosovskometohijeske sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA)  na Kosovu, na polju suzbijanja porodičnog i rodno-zasnovanog nasilja, traje od 2016. godine. Na kraju ove 2021. ta saradnja se ocenjuje kao veoma uspešna i delotvorna.

Koordinator  SPC za saradnju sa UNFPA na projektu “Prevencija i eliminacija rodno-zasnovanog nasilja kroz saradnju sa verskim zajednicama” protosinđel Fotije, iguman manastira Devine Vode izražava zadovoljstvo zbog saradnje sa ovom međunarodnom organizacijom koja, kako je ocenio, ulaže napore da u društvu dođe do pozitivnih promena.

“Sa blagoslovom vladike Teodosija, sarađujemo već pet godina i smatram da smo puno postigli. Za početak smo otvorili jednu ovakvu temu gde je i crkva dala veliki doprinos  u skidanju vela sa tabu teme koja postoji, ali o kojoj se ne priča. A problem je ozbiljan i gorući i zahteva ozbiljan rad na suzbijanju i prevenciji” rekao je otac Fotije  za Radio Kosovska Mitrovica.

On naglašava da je glavni zadatak crkve da govori, da neprestano šalje poruke ljubavi  i mira i da čini sve u onom obimu u kome ona to može.

“Nažalost, ne možemo kao što mogu neke druge institucije da konkretno radimo na suzbijanju nasilja, ali možemo da govorimo, da apelujemo, da širimo poruke ljubavi” naglasio je.

Otac Fotije ističe da je za ovih pet godina mnogo toga odrađeno.

“Imali smo mnoštvo duhovnih tribina na koje smo pozivali ozbiljne, stručne, elokventne profesore, od kojih smo mnogo toga čuli i bili oduševljeni njihovim pristupom. Zatim, crkva je ustupila sve svoje kapacitete i one koje ima u nastavi veronauke. Imali smo direktan kontakt sa decom. Kroz rad sa veroučiteljima u školama, približili smo ovu temu deci. Oni govore sa njima o tome da je nasilje nedopustivo, da nije prihvatljivo ni u kom kontekstu i nikada” ističe naš sagovornik i podseća redom na sve aktivnosti koje su dalje preduzimane – predstave, likovni i literarni konkursi, izložba fotografija.

Poseban doprinos dat je posredstvom društvenih mreža, gde  je na stranici Manastir Devine Vode, kontinuirano deljene poruke i pouke svetih otaca, koje pozivaju na ljubav prema ženi i nenasilan odnos prema njoj.

“Naročito je to bilo korisno u vreme kada smo zbog korone bili  zatvoreni, a kada je ljudima posebno bilo potrebno da čuju reč utehe i pouke i da se klone nasilja” ističe otac Fotije napomenuvši pritom da se nasilje razvija i da ako ga ne suzbijamo na porodičnom, vršnjačkom ili bilo kom drugom nivou, ono će se proširiti na sve društvene relacije.   

Otac Fotije podseća da nasilje rađa samo nasilje i da se tako društvo upliće u jedan beskonačan krug iz koga se teško izlazi.

“Uradili smo mnogo i volelo bih da ne posustanemo, nego da radimo i dalje. Imamo razne ideje, a ovo što radimo je mnogo važno. Pokazujemo time da smo odgovorno društvo”.

Otkrivajući o kakvim idejama se radi, otac Fotije kaže da ukoliko epidemijske prilike to budu dopustile, imaju ideju da organizuju tribune i radionice koje bi okupile veći broj ljudi, ali i koje bi podrazumevale apel na ostale institucije da se priključe. Smatra da što nas bude bilo više angažovanih u borbi protiv nasilja, to će sila kojom se na njega deluje biti jača, a ono će se brže raslabiti.

“Voleli bismo da budemo prisutniji u srednjim školama, to nam je ideja…. Moraće svako u svom domenu da uradi šta može, da doprinese . U problem smo i ako ćutimo, još dublje ćemo u njega potonuti”.

Nemamo saosećanja prema drugima, nema empatije dodaje otac Fotije i kaže da je to naročito postalo očigledno u vreme pandemije.

“Umesto da nas zajednički problem približi jedne drugima, mi smo se udaljili”.

Često kažu da nema mnogo koristi od priče i propovedi, ali otac Fotije smatra da nije tako.

“Naše je da propovedamo, da tumačimo reč Božju. Svakako, tu su i ostale moćne institucije – sud, policija… Svi zajedno, i ostale službe koje su uticajne, polako, ako počnemo zajedno da radimo, rešićemo problem.  Ali moramo da počnemo da delujemo zajedno” istiće otac Fotije.

Kao duhovnik, kao monah i iguman,ocenjuje da nam generalno fali vera.

“Jednostavno smo se izgubili u ovom životu, u društvu koje postalo potrošačko, u kome ljudi hoće sve i odmah. Prosto, više nismo zadovoljni ničime, ne umemo da se radujemo malim zadovoljstvima, ne čine nas srećnima. Sve je manje sreće, sve vise problema” ističe otac Fotije i poručuje:

“Moramo imati brigu jedni za druge, moramo biti usmereni jedni ka drugima. Pobogu, pa mi živimo jedni sa drugima, zajedno na ovom prostoru. Svet ne postoji samo zbog mene, nego zbog svih nas i nemoguće je bez odgovornosti, razumevanja i zajedničkog delovanja da živimo zajedno”.

Obraćajući se žrtvama nasilja, otac Fotije posebno naglašava da svi koji su u trpljenju, svi koji su ranjeni jesu dobrodošli u crkvi, da je ona mesto gde će dobiti utehu, saosećanje, toplu reč i zaštitu.

Crkva brine i o onima koji su u ovakvim situacijama  sa mračne strane – o nasilnicima. Otac Fotije kaže da nije nemoguće i njih spasiti.

“Crkva je tu da sa njima razgovara, da ih pouči, umiri, navede na pokajanje bez kojeg nema popravljanja i ispravljanja života.  Ako neko izrazi želju da se promeni, crkva je tu da i njemu pomogne, ne stigmatizujući ga, ne odbacujući ga. I sam Gospod je došao na ovaj svet da pozove grešnike na pokajanje . Eto, to je naša glavna poruka – pokajanje i ljubav, a oboje se odnose na osnovni božji zakon. Brak je delo ljubavi. Ako ima nasilja – nema ljubavi, a ako nje nema, zajednica će pući” poručuje na kraju otac Fotije.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još