• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Priština neće dozvoliti održavanje referenduma 16. januara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Priština neće dozvoliti održavanje referenduma 16. januara na kome bi građani Srbije trebalo da se izjasne po pitanju promena Ustava Srbije.

“Imamo sve više problema na KiM. Priština je donela odluku i obavestila nas neformalno da nam neće dozvoliti održavanje referenduma 16. januara. Pokušaćemo da razgovaramo sa Briselom da ih ubede da se omogući građanima srpske nacionalnosti da glasaju”, rekao je Vučić.

Iako naše vlasti puštaju njihove zvaničnike, formalne, neformalne da ulaze na teritoriju centralne Srbije, ponašamo se, kaže, odgovorno i ozbiljno, a oni ne puštaju ni Petra Petkovića, ni druge da uđu na KiM.

To, konstatovao je, nailazi na sve veću osudu međunarodne zajednice, ali ne dovoljno.

“Zabrinut sam šta mogu da budu budući potezi Prištine”, rekao je Vučić.

Kada je reč o situaciji u regionu, ukazao je da je primetno da se sa posebnom pažnjom prati napredak Srbije.

Vučić je rekao da je primetno da su Zagreb i Priština na najistaknutiji način, ali i delovi političkog Sarajeva iskazuju nezadovoljstvo i prate brzinu napretka Srbije, jačanje njene finansijske snage, ali i snaženje vojske, sa željom da to ne ide tom brzinom.

“Za nas je važno da se držimo naše politike poštovanja Dejtonskog sporazuma, integriteta BiH, ali i RS”, rekao je on.

Vučić je ukazao da je Srbija pomogla četiri najsiromašnije srpski naseljene opštine, tri u RS, i jedna u Feredaciji – Kostajnica, Dubica, Nevesinje i Drvar šest miliona evra, i da će sada biti upućeno dodatnih šest miliona evra.

“To je ogroman novac za te četiri po broju stanovnika male opštine. Srbija radi i gradi od škola do domova zdravlja u svakoj opštini na teritoriji RS, to je naša pomoć. Srbija želi mir, stabilnost, poštuje međunarodno pravo. To što tražimo od drugih važi i za nas”, istakao je Vučić.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je 30. novembra referendum o promeni Ustava Srbije, koji će biti održan 16. januara 2022. godine.

Dačić je potpisao Odluku o raspisivanju republičkog referenduma o potvrđivanju Akta o promeni Ustava nakon sednice Skupštine Srbije.

Poslanici su ranije danas usvojili Akt o promeni Ustava Srbije, Ustavni zakon za sprovođenje Akta o promeni Ustava i Odluku o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava.

Time su se stekli uslovi da predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspiše referendum o Ustavu za 16. januar 2022. godine, u vremenu od 7 do 20 časova.

Kako piše u odluci o raspisivanju republičkog refrerenduma, građani će se izjasniti o referendumskom pitanju: „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“

Kada je reč o predloženim promenama Ustava, one se odnose na deo o pravosuđu, a kako je u toku današnje rasprave istakla ministarka pravde Maja Popović „cilj promene Ustava je povećanje pravne sigurnosti građana“ jer im samo nezavisno sudstvo i samostalno javno tužilaštvo garantuju zaštitu prava u sudskim postupcima.

Izvor: RTS, Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još