• Početna>
  • Vesti>

Opština Severna Mitrovica u saradnji s UNMIK-om organizovala diskusiju na temu „Rani brakovi u romskoj populaciji”

U sklopu kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”, u saradnji sa UNMIK-om, opština Severna Mitrovica organizovala je diskusiju na temu „Rani brakovi u romskoj populaciji”.

Panel učesnici diskusije bili su: Gazmen Salijević, zamenik ministra za zajednice i povratak, Adrijana Hodžić, zamenica gradonačenika Severne Mitrovice, i Sadete Nana Gašijan, aktivistkinja i protagonistkinja u filmovima “Romni” i “Kao prava žena”, kao i predstavnici policije, zdravstva, Centra za socijalni rad, NVO-a i deo romske zajednice.

U okviru ovogodišnje kampanje “Narandžasti svet: okončajte nasilje nad ženama odmah!“, danas su u produkciji UNMIK-a  prikazani filmovi o ranim brakovima, što je bila i glavna tema razgovora panelista i gostiju, kao i o drugim oblicima nasilja nad ženama.

Obraćajući se prisutnima, zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice, Adrijana Hodžić je istakla da romska zajednica, kao i kompletno društvo mora da prepozna pojavu ranih brakova kao problem i da je činjenica da se rani brakovi beleže u svim zajednicama, ali su oni najzastupljeniji u Romskoj zajednici.

“Ranim brakovima, definitivno se uskraćuje pravo na detinjstvo, devojčice su primorane da rano napuste svoje školovanje, postaju ekonomski zavisne a u najvećem procentu te žene se kasnije nikada ne zaposle. Suočavaju se sa ranim trudnoćama koje su često vrlo rizične i za dete i za majku. Rizik od same trudnoće ili porođaja kod žena koje su mlađe od 18 godina je 5 puta veći u odnosu na one koje imaju 20 godina,“ naglasila je Hodžić.

Ona je dodala da nametnuti, rani, dečiji brakovi itekako predstavljaju težak vid nasilja i kršenje osnovnih dečijih prava.

“Moja poruka je jasna: Sve što je potrebno da se nasilje nastavi, jeste da odgovorni ljudi ne budu na visini zadatka. Krajnje je vreme da neki konačno počnu da budu odgovorni, a ostali da budu odgovorniji,“ rekla je Hodžić.

Zamenik ministra za zajednice i povratak, Gazmen Salijević i aktivistkinja Sadete Nana Gašijan, su istakli da se romska zajednica susreće sa stereotipovima, a jedan od njih je da se rani brakovi smatraju tradicijom ove zajednice, i da se kolektivno trebamo boriti za poništavanje istih.

Debata je održana u sali Skupštine opštine Severna Mitrovica.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Opština Severna Mitrovica

Comments

Pročitaj još