Arsiću mesec dana pritvora

Dušanu Arsiću (51) uhapšenom preksinoć na Jarinju, određen je pritvor od mesec dana.

“Arsić se tereti da je od januara do juna meseca 1999. godine u selu Butovcu učestvovao u nasilnom proterivanju i iseljavanju građana Prištine i okoline, kao i da je navodno zaustavio jedno maloletno lice, pa ga je zajedno sa drugim pripadnicima paravojne jedinice maltretirao”,rekla je u izjavi ra RTV Kim advokat Jovana Filipović.

Ona napominje da je Arsić uhapšen kada je krenuo sa Kosova ka centralnoj Srbiji i da su u autu sa njim bila maloletna deca.

“Arsiću je određen pritvor od mesec dana. On nikada nije bio pripadnik vojske, policije ili druge paravojne jedinice i ne zna gde je selo Butovac jer nikada nije bio tamo”, dodala je Filipovićeva.

Povodom hapšenja Duška Arsića saopštenjem se oglasila i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije napominju da se protiv Arsića već godinama vodi sudski spor, jer mu je na osnovu lažnih isprava i iskaza uzurpirana imovina u selu Matičane kod Prištine, a sada je uhapšen.

“Reč je o novom pritisku na Srbe povratnike, koji se tajnim optužnicama hapse zbog navodnih ratnih zločina, a sa jednim jedinim ciljem da se odvrate od povratka i potraživanja svoje imovine na Kosovu i Metohiji. Istovremeno, ovakvim postupanjem Priština pokušava da stvori veštački i neodrživ balans zbog činjenice da se u Hagu sudi liderima takozvane OVK, zbog zločina nad Srbima i drugim nealbancima”, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

U Prištini ne postoji spremnost da se Srbima omogući povratak na njihova vekovna ognjišta i da koriste sve raspoložive mehanizme zastrašivanja i odvraćanja ne bi li sprečili povratak Srba, napominje se u saopštenju.

“Upravo u ovakvim tajnim optužnicama i hapšenjima leži razlog zašto je stopa povratka na Kosovo i Metohiju manja od dva odsto i najmanja je u jednom postkonfliktnom području”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima.

Izvor: Kim

Foto: Gračanica Online

Comments

Pročitaj još