• Početna>
  • Vesti>

Selaković: Zahvalni smo Grčkoj na principijelnoj poziciji po pitanju KiM

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se sa načelnikom Generalštaba nacionalne odbrane Grčke Konstantinosom Florosom, kome je zahvalio na principijelnoj poziciji njegove zemlje po pitanju KiM.

Zahvalivši sagovorniku na principijelnoj poziciji njegove zemlje po pitanju KiM, Nikola Selaković je izrazio očekivanje da će Grčka ostati dosledna u takvom stavu.

Šef srpske diplomatije je istakao da je Srbija posvećena očuvanju regionalne stabilnosti i bezbednosti i uspostavljanju bliže ekonomske saradnje.

Selaković je ocenio da prijateljskim odnosima i odličnoj saradnji naše dve zemlje umnogome doprinosi izuzetno dinamičan politički dijalog na najvišem i visokom nivou.

S tim u vezi, on je podsetio na svoju bilateralnu posetu Grčkoj i nedavni susret sa ministrom Dendijasom na marginama Ministarskog sastanka OEBS-a u Stokholmu.

Srbija posvećena dijalogu uprkos opstrukcijama  

Selaković je podvukao da je pitanje Kosova i Metohije glavni političko-bezbednosni izazov Srbije, ističući da smo posvećeni dijalogu i postizanju kompromisnog rešenja, uprkos svim opstrukcijama privremenih institucija samouprave u Prištini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U skladu sa našim vodećim spoljnopolitičkim prioritetom, a to je članstvo u EU, ministar je poručio da je naša zemlja privržena saradnji sa svim državama članicama i institucijama EU na planu zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Ministar je podsetio da Srbija doprinosi evropskoj i globalnoj bezbednosti učešćem u misijama i operacijama EU i UN, i da je po kontribucijama u mirovnim misijama prva u regionu i među prvih deset u Evropi.

Kada je reč o vojnoj saradnji Srbije i Grčke, Selaković je konstatovao da je ona dobra, da se odvija kroz zajedničke vojne vežbe, obučavanje i usavršavanje u obrazovnim centrima dve zemlje, prenevši i da smo zainteresovani za njeno dalje jačanje.

Stefanović sa Florosom: Veoma razvijena vojna saradnja

I ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se generalom Konstantinosom Florosom, istkavši tradicinalno dobre odnose dva naroda.

Stefanović je istakao da je na kvalitetnim osnovama bilateralna saradnja veoma razvijena i u oblasti odbrane.

I Stefanović se zahvalio Florosu što Grčka nije priznala tzv. Kosovo, kao i na podršci koju nam, kao članica Alijanse, pruža u institucijama NATO protiveći se pokušajima privremenih prištinskih institucija, pre svega takozvanih kosovskih snaga bezbednosti, da učestvuju u aktivnostima Partnerstva za mir.

General Floros složio se sa Stefanovićem da je saradnja u oblasti odbrane na visokom nivou i da se težišno odvija kroz realizaciju zajedničkih vežbi specijalnih i drugih jedinica, zajedničke obuke za učešće u multinacionalnim operacijama i usavršavanje u obrazovnim centrima dve zemlje.

Izvor RTS

Foto RTS

Comments

Pročitaj još