• Početna>
  • Vesti>

Osmi put srušena spomen-ploča nestalim novinarima u Orahovcu

Kako Udruženje novinara Srbije (UNS) saznaje, kod Velike Hoče, na mestu gde su otetiti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, još jenom je srušena ploča, koju je postavio UNS sa svojim ogrankom na Kosovu.

To je osmi put u poslednjih devet godina da se nasilno uklanja ploča na kojoj piše: “Ovde su 21. 8. 1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić – tražimo ih”. UNS i DNKiM su ploču postavili 2012. godine na godišnjicu otmice novinarske ekipe.

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević i predsednik DNKiM Budimir Ničić biće uskoro na mestu na kojem se ploča nalazila i odakle UNS svake godine traži da se rasvetle ubistva i otmice novinara i medijskih radnika na Kosovu.

Novinarska ekipa Radio Prištine je 21. avgusta 1998. godine krenula ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da uradi prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima dobijenim od njihovih porodica, poslednji put viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima. Greškom su krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVK. Za višestruko rušenje ploče otetim novinarima policija je samo jedanput pronašla počinioca. Šaban Beriša (47) uslovno je kažnjen na tri meseca zatvora i 200 evra novčane kazne za rušenje ploče.

Uprkos podatku da je Beriša u istrazi priznao da je ploču iščupao koristeći građevinsku mašinu i da je bio motivisan etničkim razlozima, u presudi je ta okolnost izostavljena. UNS, kao oštećena strana, nije nikada pozvan od strane suda u Đakovici, niti mu je omogućen uvid u spis predmeta.

Izvor: UNS

Foto D. Dozet, Novosti


Comments

Pročitaj još