• Početna>
  • Vesti>

Danas je 1. decembar: Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a

Svetski dan borbe protiv AIDS-a obeležava se 1. decembra. To je dan kada se iskazuje podrška za ljude koji su HIV pozitivni i članove njihovih porodica.

U Srbiji, prema zvaničnim podacima, danas sa virusom HIV-a živi 1766 osoba, a najnovije procene UNAIDS-a pokazuju da još oko 1800 osoba u našoj zemlji ne zna da je inficirano HIV-om. Kod nas, najveći broj zaraženih osoba je starosne dobi između 25 i 49 godina, a većina zaraženih sazna da su inficirani kada su već u fazi bolesti.

Prema podacima programa Ujedinjenih nacija i Svetske zdravstvene organizacije o HIV virusu i sidi (UNAIDS), od pojave ovog oboljenja pa zaključno sa 2008. godinom u svetu je bilo zaraženo ukupno oko 60 miliona ljudi, a od komplikacija povezanih sa sidom je do tog trenutka umrlo oko 25 miliona ljudi. Krajem 2008. virusom je bilo zaraženo oko 31,3 miliona odraslih pojedinaca i 2,1 milion dece.

U najteže pogođenoj oblasti, podsaharskoj Africi, u urbanim sredinama je svaki četvrti stanovnik inficiran, a 70% novoinficiranih osoba godišnje potiče iz ove regije.

Izvor Radio Mitrovica sever

Foto UNRCCA

Comments

Pročitaj još