Srbija danas: Nagoveštava se nešto veliko

“Eskobar se već bacio na temu”Dijalog” – nagoveštava se nešto veliko, čemu Srbija može da se nada?”, piše portal Srbija danas prenoseći Tanjugovu vest o Fejsbuk postu koji je objavila Ambasada SAD u Prištini. U tekstu se, međutim, ne otkriva šta se to “veliko nagoveštava”.

Srbija danas u četiri pasusa prenosi Tanjugovu vest, ali ne otkriva niti nagoveštava “nešto veliko” iz naslova. U podnaslovu vesti, duplo kraćem od naslova, šturo je navedeno da je “Gabrijel Eskobar u nedelju boravio u poseti BiH”.

U citiranom Fejsbuk postu ambasade SAD se, uz čestitke novom specijalnom predstavniku za Zapadni Balkan i zameniku pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelu Eskobaru, navodi se sledeće:

“On (Eskobar) već radi na dijalogu Srbije i Kosova koji vodi Evropska unija, obezbeđujući pristupanje regiona EU i vrši pritisak na lidere BiH da unaprede reforme i poštuju suverenitet/teritorijalni integritet BiH”.

Zavisno od strane Drine (ili Ibra) na kojoj ste, “nešto posebno” bi moglo biti: obezbeđivanje pristupanja regiona EU, pritisak na lidere BiH ili rad na dijalogu Srbije i Kosova. Osim što su sve tri pomenute “posebne” stvari sastavni deo posla za koji gospodin Eskobar, specijalni predstavnik za Zapadni Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, prima platu.

Iako se pitanje o nadanju iz naslova verovatno ne odnosi na Eskobarovu poruku da u BiH neće biti rata, to je jedini mogući odgovor na njega u objavljenoj vesti.

Sama agencijska vest je korektno preneta, ali je naslov savršen primer “mamca za klikove” ili takozvanog klikbejta.

Klikbejt je senzacionalistički naslov koji pogrešno predstavlja članak ili videoprilog koji najavljuje, sa ciljem da privuče publiku da klikne na takav link. To je nesumnjivo najrasprostranjeniji oblik manipulacije u onlajn medijima, ali je stariji od njih. Ovakvi naslovi su “nasleđeni” od tabloida: šokantni i senzacionalistički naslovi na prvim stranama novina su prodavali žutu štampu mnogo pre pojave interneta, dok danas “prodaju” onlajn članke prepune oglasa.

Čitav niz drugih medija, vest o postu/tvitu Ambasade SAD u Prištini preneo je pod naslovom Eskobar već radi na dijalogu Beograda i Prištine.

Foto: printskrin Srbija danas

Comments

Pročitaj još