• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Jednostrani potezi i akcije poput one od 13. oktobra na Severu Kosova ne doprinose boljitku

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić se danas sastao sa generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Helgom Marijom Šmid (Helga Maria Schmid) i s njom razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu kao i poslednjim dešavanjima na Severu Kosova. Ministar je na sastanku takođe istakao da je potpuna implementacija briselskog sporazuma od krucijalne važnosti za postizanje trajnog mira na ovim prostorima i da je neophodno u što skorijem periodu formirati Zajednicu srpskih opština.

Rakić je rekao i da je proces povratka potpuno u stagnaciji upravo zbog nedostatka sigurnog i bezbednog okruženja kada su u pitanju povratničke sredine.
”Osnovni cilj svih nas mora biti zajednički rad na prevazilaženju prepreka koje stoje na putu boljih životnih uslova svih zajednica. Ukoliko jedna strana nije spremna na tako nešto, probleme ne možemo rešavati. Rezultate u unapređenju suživota možemo postići jedino iskrenim namerama i predanim radom svih institucija i organizacija na Kosovu”, kazao je ministar Rakić.

O vladavina prava i zakona naročito kada su u pitanju manjinske zajednice ne treba govoriti samo deklarativno već dobre zakone treba i primenjivati.
Jednostrani potezi i akcije poput one od 13. oktobra na Severu Kosova ne doprinose boljitku u odnosima dva naroda već samo produbljuju krizu i istakao da je jedini način rešavanja svih problema, dijalog. U prilog tome govori i činjenica o fundamentalnom kršenju ljudskih prava, a pravi primer je i skorašnja presuda protiv Ivana Todosijevića”,dodao je Rakić

Današnjem sastanku prisustvovao je i ambasador OEBS-a na Kosovu, Majkl Devenport.

Comments

Pročitaj još