• Početna>
  • Vesti>

Objekat namenjen kulturnim institucijama kod Hrama Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici u završnoj fazi

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Severne Mitrovice Milan Radojević, zajedno sa potpredsednikom Srpske liste Igorom Simićem i kandidatom za odbornika Skupštine opštine Severna Mitrovica Aleksandrom Spirićem obišao je radove na izgradnji interaktivnog multimedijalnog centra, objekta koji će biti namenjen za održavanje duhovnih akademija i kulturnih manifestacija. U ovom objektu koji se nalazi u blizini Hrama Svetog Dimitrija, biće smešteni i Kulturni centar, Gradska biblioteka i Muzej.

Kandidat za odbornika u SO Severna Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je da izgradnja jednog ovakvog objekta šalje jasnu poruku da je kultura izvor života, jer ona stvara, oblikuje i identifikuje postojanje srpskog naroda na ovim prostorima.

Za završetak radova na ovom objektu Kancelarija za Kosovo i Metohiju je izdvojila 68 miliona dinara.

Nakon obilaska objekta u izgradnji, obišli su i Gradsku biblioteku „Vuk Karadžić“ u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je Radojević istakao, ova bilblioteka  je osnovana 1945. godine, sa tada skromnim fondom naslova od 1.700 knjiga i važi za najstariju ustanovu kulture u našem gradu.

„Razvojem grada, rasla je i Gradska biblioteka i imala sve više naslova, tako da je u jednom trenutku pokrivala dva okruga, Kosovsko-mitrovački i Pećki okrug. Bila je matična biblioteka za čak 11 opština. Krajem devedesetih godina imala je čak 15.000 naslova. Nažalost, sa ratnim dešavanjima, ova ustanova je kao i mnoge druge ustanove delila sudbinu našeg naroda na ovim prostorima. Samim tim, krenulo se iznova, što je našem narodu svojstveno da gradi i stvara nešto iz pepela, tako da smo danas u poseti biblioteci koja je uspela da sačuva jedan deo naslova, nakon ratnih dešavanja i vratila se u tu 1945. godinu kada su naslovi bili jedino u kućama viđenijih Mitrovčana. Danas sa ponosom možemo reći da imamo blizu 45.000 naslova, što je jako važno za naš grad, a u procesu je i postupak digitalizacije svih tih naslova, koji će još više približiti Gradsku biblioteku mlađim generacijama“ rekao je Radojević.

Kandidat za odbornika Aleksandar Spirić navodi da će nakon procesa digitalizacije, mogućnost za rad imati preko 20 mladih ljudi, IT stručnjaka.

„Posle dve i po decenije biće rešen i problem ustanove kulture, koje figuriraju u našem gradu i da svi nastavimo da radimo na jačanju ćirilice i kulturnog identiteta u našem gradu. Imajući u vidu da je Kosovska Mitrovica središte okupljanja svih Srba sa Kosova i Metohije, taj centar će pružiti velike mogućnosti i šanse za sve. U korak sa vremenom i saradnji sa Vladom Republike Srbije, uspeli smo da krenemo sa prvim korakom, a to je digitalizacija same biblioteke. Nećemo se zaustaviti na ovome već imamo i ostale ustanove kulture. Gradski muzej kreće u jedan ozbiljan projekat kada je u pitanju digitalizacija, ali i sam Kulturni centar, koji pokušava da kroz multimedijalne formate predstavi i poboljša položaj kulturnih dobara na prostoru našeg grada ali i na Kosovu i Metohiji“ kazao je Spirić.

Direktor Gradske biblioteke „Vuk Karadžić“ Milan Mihajlović navodi da je cilj biblioteke potpuna digitalizacija i modernizacija.

„Započeli smo proces digitalizacije uz svesrdnu podršku lokalnih struktura, naravno i Ministarstva kulture, i da ćemo kroz obuku zaposlenih približiti svet knjige i dočarati naš zavičajni fond svim našim korisnicima putem našeg sajta, a kao što znate, digitalizacija je najbolji način zaštite naše postojeće knjižne građe, kako bi to čuvali, pakovali i prosleđivali kroz računare, koji su u našoj biblioteci prava dragocenost. Ako znamo da je knjiga jedna jedinstvena i prenosiva magija i ako znamo da je oduvek bila kroz svoje različite oblike u samom srcu istorije, znamo i da su se zahvaljujući njoj uvek ostvarivala velika dela“ rekao je Mihajlović.

Direktor Gradske biblioteke je u znak zahvalnosti kandidatu za gradonačelnika Milanu Radojeviću, potpredsedniku Srpske liste Igoru Simiću i kandidatu za odbornika u SO Severna Mitrovica Aleksandru Spiriću uručio je poklon knjige.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još