• Početna>
  • Vesti>

Petronijević: U Prištini imaju razloga da se pribojavaju otvaranja arhiva OVK

Advokat Goran Petronijević za Kosovo onlajn navodi da ga ne čudi što se na Kosovu “digla tolika buka” oko arhiva OVK, jer kako navodi “imaju čega i da se plaše, jer se u tim arhivama nalaze podaci o nestalim licima, kao i zločinima koje je OVK činila nad Srbima, nealbancima i Albancima”.

To što tvrde da arhive OVK ne postoje, kako kaže Petronijević, je poznat model ponašanja od ranije.

“Sigurno su uništili deo arhiva, jedan deo je dospeo u ruke međunarodnih snaga, a jedan deo su zaplenili naša vojska i policija. To je, siguran sam prosleđeno Specijalnom sudu u Hagu. Sada, da li su međunarodne snage taj deo arhiva vratile, kopirale, to već ne znam. Ono što je bitno istaći, OVK je želela svojom strukturom da imitira pravu vojsku, da se prikaže kao takva, ne kao teroristička banda, a imali su i puno školovanih oficira iz JNA poput Čekua. Zna se da se u JNA poštovao određeni protokol, a s obzirom da je u OVK uvek bilo više klanova i da su držali ispod jastuka podaci “jedni o drugome” lično mislim da u tim arhivima ima jako interesantnih stvari”.

Petronijević naglašava da su OVK i “njihove terorističke aktivnosti – ubistva, mučenja, kidnapovanja, sve do trgovine organima, bile potpomognute aktivnostima dela NATO”.

“Ujedno to je i problem jer kad god treba da isplivaju saznanja o prljavim stvarima OVK ispreče se oni iz NATO koji su sarađivali s njima, jer se u tim arhivima nalaze i podaci o tome šta su oni radili, tako da se međusobne štite. Sada, kada će da se probije taj zid ćutanja videćemo, da se otvore svi ti arhivi. Ja lično nisam optimista, ali bih i te kako voleo da se otvore”, naveo je Petronijević.

Izvor: Kosovo onlajn

Comments

Pročitaj još