• Početna>
  • Vesti>

Navršile se dve godine od sahrane posmrtnih ostataka porodice Šutaković iz Đakovice

Danas su se navršile dve godine od sahrane posmrtnih ostataka porodice Šutaković, čija se sudbina nije znala 20 godina. Svo to vreme njihova porodica i prijatelji tragali su za istinom i sećaju se trenutaka provedenih sa njima. „Zbog Nedeljka, Darinke, Aleksandra, Đorđa i Radomana, moramo da saznamo istinu o svim nestalima. Zbog njih je dobro što će se otvoriti arhive UČK. Bunker je poslednja lokacija čiju je pretragu omogućila Priština i mi tražimo još 9 lokacija. Porodice zaslužuju istinu, a žrtve mir“ napisao je na Tviteru Petar Petković direktor Kancelarije za KiM.

Posmrtni ostaci petočlane porodice Šutaković koja je svirepo ubijena 1999. godine u Đakovici sahranjeni su na današnji dan pre dve godine u Andrijevici.

Dve decenije porodica, prijatelji, komšije tragali su za njima i za istinom.

“Svedoci smo jednog brutalnog slučaja, brutalnog u smislu da se oni koji su ih kidnapovali, nisu se sažalili ni nad maloletnom decom. Ja sam imao privilegiju, slobodno mogu da kažem, da poznajem Šutakoviće još od perioda kada nisu ni imali decu. Živeli su izuzetno teško, bili su socijalni slučajevi, kao takvi su dobili stan od opštine Đakovica 90-tih godina. Izrodili su u izuzetno teškim uslovima troje dece. Ta deca su bila više nego za primer. Bili su izuzetno nadareni učenici, posvećeni i nisu ni oni ni njihovi roditelji, koji su bili najobičniji radnici, najobičniji mučenici, ničim oni nisu zaslužili tako surovu sudbinu. Ja sam siguran da nije bilo napora države Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem i Komisije za nestala lica Vlade Srbije na čelu sa gospodinom Odalovićem da se ni ova istina ni ovaj epilog vezano za njihove mučene živote ne bi doznao”, kaže za TV Most Milenko Jovanović, prijatelj i komšija Šutakovića.

Jovanović, prvi komšija i prijatelj Šutakovića, koji je prisustvovao njihovom poslednjem ispraćaju kaže da je to bila najtužnija sahrana i da je tog dana i nebo plakalo.

“Pet sanduka toga dana, prosto bili su to momenti koji su nas trajno obavezali da se sećamo, da trajno tražimo pravdu za njih, kojiko god pravde možda nema, da ti monstrumi koji su njima oduzeli živote budu kažnjeni”.

Država Srbija i Kancelarija za KiM ne zaboravljaju svoje žrtve, a povodom godišnjice sahrane posmrtnih ostataka porodice Šutaković, roditelja i troje maloletne dece koji su svirepo ubijeni a njihova tela bačena u bunker gde su pronađena posle 20 godina, Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM napisao je na Tviteru da istina o svim nestalima mora da se sazna, da porodice zaslužuju istinu, a žrtve mir.

Izvor: TV Most

FOTO: DAN/DAN

Comments

Pročitaj još