• Početna>
  • Vesti>

Preminula još 23 pacijenta, novih 5.069 slučajeva zaraze

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 5.069 osoba od 20.443 testirana uzorka. Od posledica zaraze preminulo je 23 pacijenta. Na respiratorima se nalazi 121 oboleo. Epidemijska situacija se pogoršava. Sve je veći broj osoba u bolnicama, na respiratoru i preminulih.

Lekari upozoravaju da nas u naredne dve do tri nedelje očekuje najjači udar delta soja, i najavljuju moguće pooštravanje mera – manja okupljanja i ograničenje rada ugostiteljskih objekata.

Očigledno je da su nepridržavanje mera i slab odziv na vakcinaciju ostavili loše posledice zbog kojih sada trpe svi, rekla je za RTS direktorka KBC “Bežanijska kosa” dr Marija Zdravković. Naglasila je da nijedan pacijent koji se vakcinisao, a koji je oboleo od kovida, nije imao teži oblik bolesti.

Institut Batut je doneo preporuke da se pi-si-ar test radi za pacijente kojima je neophodna hospitalizacija i to za različite hirurške procedure, interventu kardilogiju i endokrinologiju, dok za dnevnu bilnicu pi-si-ar testiranje nije neophodno , kaže dr Snežana Jovanović iz laboratorije “Vatreno oko”.

Pi-si-ar test neophodan je i za osobe koje ulaze u domove za stara lica ili ustanove sa kolektivnim smeštajem, kao i za medicinske radnike koji se iz kovid sistema vraćaju u standardni zdravstveni sistem.

Isto pravilo važi za medicinare u pojedinim bolnicama koji su putovali u inostranstvo. Ali test za njih nije besplatan i moraju da ga dostave prilikom dolaska na posao.

Međutim, pandemija ima i drugo lice. Zbog koronavirusa koji opterećuje zdravstveni sistem produžene su liste i vreme čekanja na operacije, pre svega na ortopedske, ali i operacije katarakte.

Najteže je u specijalizovanim institutima i kliničkim centrima, a u manjim centrima se rade samo hitne intervencije. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još