• Početna>
  • Vesti>

U opštini Zvečan potpisani ugvori sa saradnicima – ličnim pratiocima dece sa smetnjama u razvoju

Drustvo za cerebralnu i dečiju paralizu Ivanjica je ovlašćeni pružalac usluge socijalne zaštite “Lični pratilac deteta “ na teritoriji AP KiM na osnovu ugovora o sprovedenoj javnoj nabavci u organizaciji opština sa srpskim većinskim satanovništvom. U ime svih opština ugovor je potpisala opština Zvečan – predsednik privremenog organa Ivan Todosijević.

Opština Zvečan već tri godine organizuje i sprovodi postupak  praćenje realizacije usluge, ovim putem im se zahvaljujemo na odličnoj saradnji, posvećenosti i profesonalizmu koji zaposleni i predsednik gosp. Todosijević nesebično svojim zalaganjem doprinose da bi sva deca kojima je usluga potrebna dobila podršku. Veliki doprinos pruža i Kancelarija za KIM RS  kroz logističku podršku, informisanje, kao i Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja RS koje je opredelilo namenske transfere za realizaciju socijalnih usluga na teritoriji KIM navela je predsednica Društva za CDP Ivanjica mr Svetlana Glavinić defektolog.

Zahvaljujući svim navedenim institucijama danas u opštini Zvečan se potpisuju ugvori sa saradnicima – ličnim pratiocima deteta, koji će od 1. septembra pružati podršku deci sa smetnjama u razvoju/invaliditetom do 31. Januara 2022.god. Ukupan broj angažovanih ličnih pratilaca na terenu je 44 lica, dva kordinatora i jedan stručni radnik.

U ime predsenika privremenog organa gosp. Ivana Todosijevića skupu se obratila načelnica društvenih delatnosti Ljljana Anksentijević. Svim prisutnim je poželela dobrodošlicu i zahvalila se na saradnji gosp. Glavinić. Aksentijević je istakla da je podrška ličnog pratioca deteta za decu sa smetnjama u razvoju/invaliditetom pravo, kao prava vaših srca. Srce ima pravo da voli i bude voljeno, tako da smo kroz ove tri godine videli kako kuca srce svakog deteta i možete li zamisliti kako izgleda njihov san svih ovih godina. Zahvaljujući svim relevantnim ustanovama i Privremenom organu opštine Zvečan sa predsednikom Todosijevićem koji je to sve sproveo.

Usluga Lični pratilac deteta dostupna je deci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom koja su uključena u vaspitno-obrazovni proces-predškolsku ustanovu ili školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole.

Direktni korisnici usluge su deca sa smetnjama u razvoju/ invaliditetom, a indirektni korisnici usluge su porodice dece sa smetnjama u razvoju, nezaposlena lica,  nastavno osoblje i učenici u školi ili predškolskoj ustanovi.

Aktivnosti usluge lični pratilac deteta zavise od potreba deteta, odnosno individualnog plana usluge i kreću se u okviru uobičajenih aktivnosti kojima se pruža podrška u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije deteta sa drugima.

Aktivnosti se realizuju u skladu sa svrhom usluge, karakteristikama i kapacitetima korisnika, individualnim planom rada i u skladu sa procenom potreba korisnika i obuhvataju jednu ili više sledećih aktivnosti: – Pomoć pri kretanju (pomoć u prevozu-pri ulasku i izlasku iz prevoza, kupovini karata…)

Lični pratilac, zanimanje koje obuhvata različite aktivnosti

Aktivnosti usluge lični pratilac deteta zavise od potreba deteta, odnosno individualnog plana usluge i kreću se u okviru uobičajenih aktivnosti kojima se pruža podrška u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije deteta sa drugima.

Aktivnosti se realizuju u skladu sa svrhom usluge, karakteristikama i kapacitetima korisnika, individualnim planom rada i u skladu sa procenom potreba korisnika i obuhvataju jednu ili više sledećih aktivnosti:

– Pomoć pri kretanju (pomoć u prevozu-pri ulasku i izlasku iz prevoza, kupovini karata, pomoć pri korišćenju kolica ili drugih pomagala, orjentisanje u prostoru ukoliko je korisnik sa oštećenjem vida)

– Pomoć u održavanju lične higijene (pomoć u odvođenju korisnika do toaleta, pomoć pri oblačenju, pranju ruku i sl.)

– Pomoć pri hranjenju (pomoć pri kupovini užine, pomoć pri usitnjavanju hrane, korišćenju pribora za jelo i sl.)

– Podrška u komunikaciji sa drugom decom i osobljem u školi ili predškolskoj ustanovi.

– Podrška tokom vaspitno obrazovnog procesa, na časovima i odmorima, kao i tokom aktivnosti u zajednici-sportskim, kulturnim i sl.

Lični pratilac je angažovan na aktivnostima u školi i zajednici. Navedene aktivnosti se obavljaju svakodnevno svakim radnim danom u predškolskim i školskim ustanovama u skladu sa njihovim planom i programom i radnim vremenom ustanove.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još