• Početna>
  • Vesti>

Uspostavljena saradnja Muzeja žrtava genocida i Doma kulture u Gračanici

U Gračanici su danas v.d. direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić i direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević potpisali Protokol o saradnji.

„Prepoznajući oblasti obrazovanja, kulture i naučno-istraživačke delatnosti kao temelje daljeg sveukupnog razvoja našeg društva, dve ustanove kulture uspostavile su saradnju koja za cilj ima stvaranje preduslova za nastavak aktivnosti u oblasti istraživanja zločina počinjenih nad Srbima na području Kosova i Metohije u razdoblju počev od kraja 19. stoleća pa sve do danas“, navodi se u saopštenju iz Muzeja žrtava genocida u Beogradu.

Ističe se da je Muzej žrtava genocida stavio je na raspolaganje Domu kulture u Gračanici svoje bogate arhivske, bibliotečke i muzejske zbirke, kao i baze podataka koje se odnose na razdoblja masovnih stradanja pripadnika srpskog naroda u prethodnom veku, kao i na žrtve holokausta, zločina počinjenih nad Romima i pripadnicima drugih naroda.

„Dom kulture u Gračanici i Muzej žrtava genocida će posebnu pažnju u narednom periodu posvetiti organizaciji predavanja, tribina, predstavljanjima knjiga, projekcijama dokumentarnih filmskih ostvarenja, programima namenjenim deci i mladima, kao i drugim aktivnostima koje za cilj imaju obogaćivanje i objektivizaciju naših znanja o tragičnim događajima koji su se na području Kosova i Metohije odigravali u prethodnim godinama i decenijama“, dodaje se u saopštenju.

Naglašava se da će Muzej žrtava genocida i u narednom periodu intenzivno nastaviti da jača i obogaćuje institucionalnu saradnju sa vodećim, relevantnim i referentnim ustanovama u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i umetnosti, posebno u sferi kulture sećanja, u Republici Srbiji, kao i u svetu.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još