Krizni štab dao preporuku za treću dozu vakcine

Beograd, 9. jula 2020.- Sednica Kriznog staba, na kojoj se ocekuju odluke o novim merama kako bi se usporilo sirenje virusa korona. FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Održana je sednica Kriznog štaba na kojoj je zaključeno da treću dozu vakcine dobiju hronični pacijenti i oni čiji je imunitet već ugrožen određenim bolestima ili operacijama.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević apelovala je, nakon sednice Kriznog štaba, na građane da se vakcinišu.

Rekla je da se istraživanja o trećoj dozi vakcine rade, da nema konzistetnih zaključaka osim činjenice da je potrebno vreme praćenja.

Krizni štab je preporučio da u prvoj grupi treću doze vakcine dobiju osobe koje imaju imunodificijentna stanja, i različita hronična obolenja koja su u vezi sa oslabljenim imunitetom pa samim tim i sa smanjenom dužinom imunog odgovora posle vakcinacije – osobe koje su imale transplantaciju organa i koje su na hemodijalizi, osobe sa malignim oboljenjima koje primaju terapiju, hronična oboljenja pluća i jetre.

To su osobe kod kojih je utvrđeno da je dužina postvakcinalnog imuniteta kraća nego kod osoba koje imaju očuvan imuni sistem.

U ovom momentu to je grupa koja je prepoznata, da se pojača postvakcinalni imunitet trećom dozom kada istekne šest meseci od primanja druge doze vakcine.  

Obuhvat imunizacije u 52 jedinice lokalne samouprave je preko 50 odsto. 

Sa virusom se borimo jako dugo i kraj se ne vidi, ali sada imamo vakcinu, rekla je Darija Kisić Tepavčević, dodajući da moramo da imamo ličnu i kolektivnu odgovornost. 

Da bismo dočekali jesen što jači, sada treba da se vakcinišemo, poručila je ona.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još