• Početna>
  • Vesti>

Janković: Đaci najverovatnije neće moći da se vrate u školske klupe po regularnom modelu

Foto: Radio Mitrovica sever

Po kom principu će se odvijati nastava od 1. septembra znaće se tek u poslednjoj nedelji avgusta. Ipak, s obzirom na porast broja obolelih, uz nedovoljan broj vakcinisanih, sve izvesnije je da osnovci i srednjoškolci u Srbiji neće započeti novu školsku godinu po regularnom, klasičnom modelu kakav pamtimo od pre pandemije.
Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), veruje da će se ponovo primenjivati neki od oblika kombinovane nastave.

– Đaci najverovatnije neće moći da se vrate u školske klupe po regularnom modelu. I roditelji i deca treba da se pripreme na to. Ovo za posledicu ima ne samo lošiji kvalitet nastave, već i lošiju komunikaciju među decom, pa se mora naći način da se i prosvetni radnici i ostali građani motivišu na vakcinaciju – kaže Jankovićeva za Kurir i dodaje da je taj sindikat predložio da se broj učenika u prvom i petom razredu osnovne škole, kao i prvom srednje, smanji i da ta odeljenja broje između 18 i 20 učenika, da bi bar oni, kako navodi, mogli da prate nastavu u celini.
Učenici koji će sada biti treći razred su, kada je počela korona, bili prvaci i od marta te godine nemaju redovnu nastavu i praktično ne znaju šta je to – navodi Jankovićeva koja smatra i da bi trebalo da se poveća i broj učitelja za mlađe osnovce, jer su oni bili preopterećeni time što su polovini odeljenja svakog dana predavali u smeni od osam sati, a polovini u smeni od 11.

Izvor: Kurir/Zelena učionica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još