Epidemijska situacija na severu KiM trenutno dobra

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji do sada je vakcinisano nešto više od 24 hiljade stanovnika, što, prema rečima nadležnih, predstavlja dobar odziv, ali je najmanje vakcinisanih u dobi između 16 i 30 godina.

Epidemijska situacija na severu KIM trenutno je dobra, prema poslednjih podacima kriznog štaba od 18 testiranih jedno lice je pozitivno.

“Ne treba da nas zavara broj obolelih, u julu prošle godine nismo imali obolelih onda je došao ogroman broj obolelih da smo jedva izdržali sa kapacitetom zdravstvenih radnika zaduženih za ove pacijente. Trenutno u bolnici imamo tri pacijenta, jedan je na kiseoničkoj terapiji. Obično su to starije osobe”, kaže direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek.

Dr Elek kaže da zabrinjava slab odziv za vakcinaciju mlađih od 16 do 30 godina.

“Nebi smo smeli tako da čekamo septembar, početak školske i fakultetske godine, da nebi smo doživeli sudbinu zemalja iz okruženja. Iako smo imali među prvima vakcine nismo iskoristili period vakcinacije kako bi imali veći broj vakcinisanih, da dođemo do kolektivnog imuniteta i spremno dočekamo sledeći period”, rekao je doktor Elek.

U PCR laboratoriji u Kosovskoj Mitrovici testiranja na Koronavirus vrši se tri puta nedeljno; ponedeljkom, sredom i petkom.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još