• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Porodice žrtava sreću ljude koji su počinili zločin

Beograd, 9. januara 2019 - Protokol o odredjivanju tromedjne granicne tacke izmedju Srbije, Crne Gore i BiH, koji je upucen u skupstinsku proceduru, predstavlja bitan korak u resavanju svih granicnih sporova, kaze generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednik Komisije za razgranicenje sa BiH Veljko Odalovic i dodaje da je taj dokument ostavlja prostor da se ta pitanja ubuduce resavaju iskljucivo na nivou medjudrzavnih komisija. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bb

Na današnji dan, 1999. godine, selu Staro Gracko, na Kosovu i Metohiji ubijeno je 14 Srba dok su na svojim imanjima žnjeli pšenicu. Dvadeset dve godine porodice četrnaest žetelaca ubijenih kod Lipljana – čekaju pravdu za svoje najmilije jer za taj zločin još niko nije odgovarao.

“Ovo je tema o kojoj treba svi da dignemo glas. Zločin koji se desio za vreme međunarodnog mandata, zna se ko ga je počinio, ali epiloga nema”, rekao je generalni sekretar Narodne skupštine Srbije  Veljko Odalović.

Kaže da ovo govori da oni koji su došli na Kosmet nisu obavili svoju misiju nisu pružili bezbednost i sigurnost.

“Porodice sreću ljude koji u počinili zločin. Ove dane treba da pominjemo i da ih ne zaboravimo. Nikada neću odustati da se borim da se pronađu nestali. Otkopavaljem grobnica Srba počeće da se priča o Srbima. Suština je da se kosovsko društvo nije suočilo da su počinjeni zločini nad Srbima”, istakao je.

Dodaje da u Srbiji imamo presude za zločine, ali u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji niko nije odgovarao za zločine nad Srbima.

“Haški tribunal nije doneo ni pravdu ni pomirenje. Nemamo pravo da ćutimo, moramo o tome da govorimo. Ja ću se boriti da pronađem svaku osobu koja je nestala bez obzira na nacionalnost”, naveo je Odalović.

Osvrnuo se i na tragediju na Karaburmi gde je devetogodišnji dečak stradao na pešačkom prelazu dok je prelazio sa ocem, a vozač koji ga je pokosio pobegao je sa lica mesta i kasnije pušten da se brani sa slobode. Kaže da je to jedna tragedija, i da gubitak ne može da se nadoknadi, ali da prvosudni organi moraju da imaju senzibilnosti i da pogledaju širu sliku.

“Nadam se da će se satisfakcija obezbediti i porodici i svima. Ovo su dela zbog kojih se određuje pritvor, solidarišem se da pravda donese satisfakciju porodici”, naglasio je Odalović.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još