• Početna>
  • Vesti>

Joksimović poručila Gervali: Neće Priština da da nam određuje inicijative

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović ocenila je da su sve regionalne inicijative potporni stub saradnje i poručila ministarki spoljnih poslova Kosova Doniki Gervali da neće Priština određivati Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji u kojim će inicijativama učestvovati i da li će sarađivati ili ne.

Reagujući na izlaganje Gervale, koja je na neformalnom sastanku EU ministara u Sloveniji navela da pojedini “igrači u regionu podrivaju EU”, inicijativama poput “mini-Šengena”, Joskimović je ocenila da su sve regionalne inicijative katalizator saradnje i da nisu zamena za evrointegracije, kao i da služe da se svim građanima u regionu omogući viši životni standard i za obezbeđivanje mira i stabilnosti, preneo je Tanjug.

Gervala je ministrima država članica EU prenela svoju ocenu da je koncept “‘mini-Šengena’ problematičan i opasan po stabilnost i mir u regionu”.

Joksimović je istakla da su vrednosti regionalnih inicijativa dobra saradnja, stalna komunikacija po različitim osnovama i da svakako nisu zamena za evropske integracije.

“To su inicijative koje su na dobrovoljnoj osnovi i niko ne sprečava nikoga ni da učestvuje, niti da ne učestvuje. To je stvar procene i političkog poverenja”, navela je Joksimović, dodajući da je inicijativa u kojoj su Srbija, Severna Makedonija i Albanija, “mini-Šengen”, a čiji će naziv uskoro biti promenjen, otvorena za sve druge.

Prema njenim rečima, ta inicijativa je još jedan format kojim se povećava nivo poverenja jednih prema drugima, a što je potrebno pre svega zarad ekonomskog interesa građana u regionu.

Joksimović ističe da to ne znači da se na taj način umanjuje značaj svih drugih regionalnih inicijativa.

U tom smislu navodi, da je Srbija bila jedan od prvih inicijatora i Berlinskog procesa koji je, kako kaže, mnogo toga dobrog doneo i koji ima element saradnje u oblasti ekonomije, regionalnog ekonomskog prostora.

Prema njenim rečima, debata oko “dupliranja inicijativa” otvorila se sinoć na neformalnoj večeri koju je organizovao savetnik slovenačkog premijera zaduženog za evropska pitanja, a na kojoj su bili samo predstavnici zemalja Zapadnog Balkana.

Dodaje da je tokom debate bilo potpuno jasno da ne dele svi isti entuzijazam i interesovanje za regionalne inicijative i dodaje da su otvorili i pitanje dupliranja.

“Ta dupliranja nisu pokušaji nikakvog nipodaštavanja bilo koje inicijative, već samo dodatni kanali komunikacije koji po određenim temama imaju izvesne razlike, ali su doprinos stalnoj komunikaciji, saradnji i onome što građani regiona očekuju od lidera u regionu, a to je bolji život, kvalitetniji život, viši životni standard, dobra saradnja, mir, stabilnost, ubrzan proces evropskih integracija i naravno oporavak od pandemije”, istakla je Joksimović..

Naglasila je da Srbija podržava sve prisutne i “žive” regionalne inicijative i dodaje da će uvek u njima učestvovati.

Joksimović kaže da je liderima u regionu koji se protive određenim inicijativama ukazala na to da je mnogo inicijativa postojalo u poslednjih 20 i više godina, koje su se preklapale po pitanjima ili temama na koje su se fokusirale.

“Ako je iniciran Berlinski proces, da li je trebalo ukinuti Brdo-Brioni proces? Naravno da nije, niti je iko o tome razmišljao. Radi se o tome da stalno otvaramo nove platforme za komunikaciju jer je to jedino lekovito i moguće rešenje za probleme koji i dalje postoje u regionu”, ukazala je Joksimović.

Kako kaže, Srbija, Severna Makedonija i Albanija su se fokusirale na ekonomsku saradnju, a ona je i predstavnicima regiona, ali i ministrima zemalja članica EU, prenela dobre makroekonomske pokazatelje koje Srbija beleži na tom polju.

“Ti pokazatelji su stabilno dobri, što ne znači da se uljuljkavamo, već radimo i dalje, Vlada u sinergiji sa predsednikom. Upravo sve te inicijative imaju za cilj da svima nama donesu tu ekonomsku stabilnost u vremenima kada i ministri evropske unije izražavaju zabrinutost”, dodaje.

Prema njenim rečima, na neformalnoj večeri organizovanoj za Zapadni Balkan, otvorena su brojna pitanja i saradnje i oporavka od pandemije i proširenja i pokazan je manjak entuzijazma svih u regionu koji očekuju konkretne korake na evropskom putu, posebno od Albanije i Severne Makedonije što je, ocenila je, i očekivano.

“Prenela sam jasno da Srbija podržava evropske integracije u regionu, pre svega Severne Makedonije i Albanije i da to koncidira regionalnim inicijativama”, kaže.

Navodi i zahvalnost Sloveniji što je na ovakav sastanak pozvala i predstavnike regiona navodeći da je time Slovenija pokazala da je definitivno rešena i odlučna da tokom svog presedavanja, do kraja ove godine, vrati na agendu temu proširenja, ali i temu Zapadnog Balkana.

“Nisu sve zemlje članice toliko naklonjene u ovom trenutku procesu proširenja, ali važno je što na samom početku Slovenija pokazuje da ono što je najavila i počinje da sprovodi u delo”, navodi Joksimović.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments

Pročitaj još