Vučić najavio naciji da će izneti dokaze o Belivuku

Portal “Krik” objavio je da je Veljko Belivuk, vođa organizovane kriminalne grupe, koja se, između ostalog, tereti za ubistva i trgovinu drogom, na saslušanju u tužilaštvu pre dve nedelje negirao da je ubica, ali je govorio o svom navodnom odnosu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i drugim funkcionerima. Predsednik negira te tvrdnje i najavljuje da će se uskoro obratiti naciji, izneti dokaze i pokazati šta se zaista događa.

U transkriptu saslušanja osumnjičenog za više ubistava i teških krivičnih dela koji je objavio portal Krik, Veljko Belivuk 5. jula tužiocu nije odgovarao na pitanja.  

Tokom polusatnog saslušanja pričao je o uslugama koje je navodno od njega tražio predsednik Aleksandar Vučić i pojedini članovi SNS-a da kontroliše da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv predsednika, da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, obezbedi mir na Paradi ponosa, ali i da utiče na taksiste da otkažu proteste protiv aplikacije za prevoz CarGo”. 

Belivuk tvrdi da se nekoliko puta sreo sa predsednikom Vučićem.

Vučić: Spreman sam javno da odem na detektor laži

“Nikada u životu nisam video tog čoveka, niti bilo koga od njih, nikada u životu nisam razgovarao sa njima. I evo spreman sam da ponudim zbog naroda da ljudi znaju, a svu suštinu i pozadinu otkriću ljudima i biće veoma veoma interesantno.

Dakle, ukoliko sam se video sa njima, bilo gde, bilo kada, razgovarao sa njima, bilo gde bilo kada, nisam spreman samo da se sklonim sa ovog mesta, već da do kraja života budem iza rešetaka. Ja sam spreman da odgovarim svim nadležnim organima i za svaku tvrdnju spreman sam javno da odem na detektor laži, pred poligraf”, poručio je predsednik Vučić. 

A među tvrdnjama Belivuka našlo se i to da je član Srpske napredne stranke od 2011. godine, kao i da je više puta bio u kontaktu sa pojedinim istaknutim članovima. 

“Tražili su sve vreme od mene suštinski da plaćam reket. I onda kažu, u ovome tekstu možete da vidite ukoliko se Vučić ne opameti, ukoliko se ne opamete u međuvremenu. Ja vam poručujem neću da plaćam rekete. Nastavite da lažete, primiću sve udarce na sebe i pokazati narodu šta je istina. Pokazaću narodu da ćemo da pobedimo ubice, koljaće, kriminalce i sve njihove pomagače, političke, medijske i sve druge. I neću da se povlačim pred ubicama i koljačima”, naglasio je Vučić. 

“S velikom dozom rezerve trebalo uzimati iskaze okrivljenih”

Zvaničnih informacija iz Tužilaštva za organizovani kriminal nema. Udruženje tužilaca saopštava da transkript saslušanja osumnjičenog ne treba uzimati zdravo za gotovo. 

“Za razliku od svedoka, koji je dužan da govori istinu i da ništa ne prećuti, okrivljeni ako ne govori istinu, ne snosi bilo kakve sankcije za izgovorenu neistinu. Zbog toga bi sa velikom dozom rezerve trebalo uzimati iskaze okrivljenih koji se pojavljuju u pojedinim medijima, tim pre kad iza takvih iskaza ne stoje bilo kakvi dokazi koji ih potkrepljuju”, objasnio je Nenad Stefanović iz Udruženje tužilaca Srbije.

Takođe, Stefanović napominje da tužilac tokom istrage prikuplja i obezbeđuje dokaze, a njihovu validnost i snagu tokom suđenja ceni sud.

A da li će stići do suda trebalo bi da bude poznato do početka avgusta, kada ističe rok da Tužilaštvo za organizovani kriminal podigne optužnicu.

Belivuk se sumnjiči da stoji iza pet brutalnih ubistava, jednog mučenja i dilovanja droge.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još