• Početna>
  • Vesti>

Petković: Vučić će u Briselu insistirati na formiranju ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u Briselu pre svega insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština zato što je to “duša” Briselskog sporazuma i temelj oko koga je razvijen dijalog i ostali potpisani sporazumi, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou.

“Bez formiranja ZSO, bez kolektivnih prava koje treba da dobiju Srbi na KiM ne možemo da govorimo o bilo kakvoj normalizaciji odnosa”, rekao je Petković novinarima u Beogradu gde je na Orlovačkom groblju prisustvovao parastosu ubijenim i otetim Srbima u Orahovcu na Kosovu pre 23 godine.

Petković, koji će u ponedeljak biti u Briselu kao član delegacije Beograda, podsetio je da više od 3.000 dana Priština odbija da formira ZSO i ispuni obaveze iz sporazuma koji je potpisala 2013.godine naglasivšu i da Evropska unija snosi odgovornost za to što ZSO nije forimirana.

Prikrivaju zločine

Istakao je da će delegacija Beograda, predvođena predsednikom Vučićem, u Briselu insistirati i na drugim važnim pitanjima, uključujući i pitanje nestalih ističući da je važno da to pitanje konačno bude rešeno.

Naveo je da je Beograd odgovorio na zahteve Prištine i da je pretražena 21 lokacija za koje se sumnja da su potencijalne grobnice nestalih , ali da nije istražena nijedna od devet lokacija koje je Beograd tražio da se pretraži.

“Predstavnik Prištine tokom prethodne runde dijaloga rekao “pa gde ćemo mi da kopamo, pa da se posle ispostavi da su Albanci činili zločine”, rekao je Petković.

Kako kaže, Priština ima nameru da prikrije zločine prema srpskom narodu na Kosovu, ali da to ne čini samo prištinska strana, nego i oni koji je podržavaju i ne dozvoljavaju da se “ukalja” ideja o navodnoj uspešnoj kosovskoj priči, dodaje Petković.

“Ne sporimo da je zločina bilo i na jednoj i na drugoj strani, ali to što se ističu samo jedne žrtve i da se prave razlike, da imamo žrtve prvog i drugog reda jasno govori o pravoj nameri onih koji bi da sakriju sve zločine koji su se desili nad Srbima na KiM”, naveo je Petković.

Kurti ne može da kadrira u Vladi Srbije

Petković je povodom zabrane ulaska predsedniku Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljku Odaloviću na Kosovo izjavio da to potvrđuje da Priština ne želi da se iskreno posveti pitanju nestalih.

Poručio je Aljbinu Kurtiju, koji je na prethodnoj rundi dijaloga Odalovića nazvao “Gebelsom i Geringom”, da se “grdno vara” ako misli da će zabranjivanjem Odaloviću da uđe na Kosovo da “kadrira” u Vladi Srbije.

“Srbiju danas vodi predsednik Aleksandar Vučić, Srbija je suverena država i samostalno donosi odluke. Jedino ćemo mi odlučivati ko će biti na kojoj poziciji”, rekao je Petković. 

Naveo je da su Srbi mnogo postradali na Kosovu i da će delegacija Beograda sutra u Briselu insistirati na temi nestalih i da je beogradska strana ta koja insistira na tome da se pronađu svi nestali, dok, kako kaže, prištinska strana to čini samo “za medije”.

“Da je Prištini zaista stalo do pronalaska svih nestalih, otkopali bi još devet lokacija koje Beograd traži da se istraže, a nijedna nije istražena”, rekao je Petković.

Izvor Tanjug

Comments

Pročitaj još