• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Laž da nisam hteo da potpišem deklaraciju o uzdržavanju od akcija koje izazivaju napetost

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu da je “čista laž da nije hteo da potpiše deklaraciju o uzdržavanju od akcija koje bi izazvale napetost.”

On tvrdi da srpska strana nije htela da se uvrsti rečenica o suočavanje sa prošlošću, što je, kako navodi, pohvalila Evropska Unija.

Prethodno je Vučić izrazio nezadovoljstvo susretom sa Kurtijem u Briselu.

“Mislio sam da ne može gore a danas sam se uverio da ima i gore,” kazao je Vučić dodajući da Kurti nije hteo da prihvati neke od tačaka “posebno o uzdržavanju od akcija koje bi potencijalno ugrozile situaciju na terenu”.

On je rekao da je Kurti insistirao da su Srbi krivi za “tri genocida na Kosovu od 1878. godine”.

Vučić je naveo da je mnogo zabirnut za bezbednost Srba na Kosovu.

“Donelu smo listu od 80 teških incidenata od početka godine proiv njih. Do jula je bilo više incidenata nego što smo imali u toku 2020. Ovo govori da nove vlasti u Prištini žele atnosferu u kojoj su Srbi ugroženi,” rekao je Vučić.

Ovo je bio drugi susret Vućića i Kurtija u Briselu iza zatvorenih vrata u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa. Prvi put su se sastali 15. juna, kada je zvanično obnovljen proces dijaloga koji je zastao u septembru 2020. godine.

Borelj optimista

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu poliitku i bezbednoist Žozep Borelj je izrazio nadu da će ovaj susret biti bolji od prethodnog, koji, kako se izrazio, “nije doneo mnogo rezultata”.

Uoči početka takozvanog trilateralnog susreta, izrazio je nadu da će obe strane pragmatično pristupiti.

“Kosovo i Srbia trebaju zatvoriti bolno poglavlje iz prošlosti tako što će postići sveobuhvatni, legalno obavezujući sporazum. Budućnost je važnija od prošlosti. Prošlost je važna ali moramo gledati napred. I kada gledamo ka budućnosti, ono što vidimo je evropska perspektiva za Srbiju i Kosovo”, poručio je Borelj.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: RTK

Comments

Pročitaj još