• Početna>
  • Vesti>

Burno na početku sastanka u Briselu – Kurti optužio Srbiju za tri genocida, Vučić oštro odgovorio

Foto: Virginia Maoy

U Briselu se održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou, a sam početak bio je buran. Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti optužio je Srbiju za tri genocida, na šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić oštro odgovorio.

Kurti je optužio Srbiju da je počinila tri genocida – prvi je, kako je rekao, bio 1878. godine, a poslednji 1999. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oštro je odgovorio na te optužbe.

Sastanak Vučića i Kurtija, pod posredstvom EU, trebalo bi da traje oko dva sata.

Kako saznajemo, Vučić će na sastanku predstaviti spisak od 80 etnički i verski motivisanih napada na Srbe od početka godine. Takođe će predstaviti i fotografije i detaljan opis svega što se desilo od početka godine.

Predsednik će tražiti i da se zaštiti Dragica Gašić, srpska povratnica u Đakovicu, koja je od povratka u to mesto izložena konstantnim napadima.

Tema sastanka biće i formiranje ZSO, kao i nestala lica.

U Briselu napominju da se će se ova runda razgovora Vučića i Kurtija fokusirati na “napredak učinjen do sada” i “dogovor o sledećim koracima u dijalogu”.

Prethodno se predsednik Vučić odvojeno sastao sa Boreljom i sa Lajčkom.

Uoči početka sastanka, Borelj je novinarima rekao da očekuje da će današnji sastanak, u okviru nove runde dijaloga između Beograda i Prištine, biti produktivan.

Rekao je da je dobro da je ponovo održan sastanak pre letnje pauze, jer je očuvanje redovnih kontakata između Beograda i Prištine od ključnog značaja za međusobnu normalizaciju odnosa.

“Nastavićemo danas pregovore o ostvarenim pomacima i narednim koracima, a očekujem od obe strane da pristupe sastanku na konstruktivan i pragmatičan način”, izjavio je Borelj.

Kako je naglasio, dve strane moraju konačno da zatvore poglavlje bolne prošlosti i da sprovedu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa, kao i da zajedno rade na evropskoj budućnosti za njihove građane, koja je, napominje, važnija od prošlosti.

“Moramo da gledamo napred, a to je evropska perspektiva”, poručio je Borelj.

Za ambicije Beograda i Prištine je, kako naglašava, važno da napreduju na planu evropske agende, ali i zbog stabilnosti i ekonomskog napretka celog regiona Zapadnog Balkana.

“Nadam se da će sastanak biti produktivan i da ćemo moći preduzeti neke korake napred u ovom dijalogu na kraju sastanka”, rekao je Borelj, dodajući da bi sastanak trebalo da traje nekoliko sati, zavisno od raspoloženja učesnika.

Naveo je i da je ovo drugi sastanak između Beograda i Prištine od izbora Aljbina Kurtija za kosovskog premijera, kao i da prvi sastanak nije bio naročito produktivan.

Predsednik Srbije istakao je ranije danas na putu za Brisel da su razgovori sa albanskim predstavnicima važni, jer se time čuvaju mir i stabilnost.

“Nikada nije posebno prijatno ni putovanje, ni boravak u Briselu kada vodite razgovore sa albanskim predstavnicima. Međutim, za Srbiju je to važno jer time pomažemo našem narodu na KiM, čuvamo mir i stabilnost koji su od presudnog značaja za ekonomski napredak cele Srbije”, napisao je Aleksandar Vučić na Instagramu.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još