• Početna>
  • Vesti>

Pantović: Vrhovni sud odbio žalbu odbrane, Tasiću potvrđena kazna od 11 godina zatvora

Vrhovni sud Kosova odbio je žalbu odbrane Darka Tasića za zaštitu zakonitosti u kojoj je zatraženo da se ukine presuda Apelacionog suda i smanji kazna kojom je Tasić osuđen na 11 godina zatvora zbog krivičnog dela “ratni zločin” počinjen u selu Mala Kruša kod Prizrena.

Kako je za Kosovo onlajn potvrdio jedan od Tasićevih branilaca, advokat Ljubomir Pantović, Vrhovni sud nije uvažio zahteve koje je odbrana, najpre u završnoj reči na suđenju, a potom i u žalbi, opširno i argumentovano navela.

“Mi smo smatrali da je povređen zakon na štetu Darka Tasića, zato što je prilikom smanjenja kazne sa 22 na 11 godina zatvora, Apelacioni sud u obrazloženju presude naveo da je maksimalna kazna zatvora za krivično delo ’ratni zločin’ zapravo 20 godina zatvora i da je zato njemu kazna gotovo prepolovljena. Takav stav suda je, po našem mišljenju, bio potpuno pogrešan, jer je po Krivičnom zakonu SFRJ koji je tada bio na snazi, maksimalna kazna zatvora za ratni zločin 15 godina”, kaže advokat Pantović.

On je podsetio da Tasić nije optužen ni za jedno ubistvo, kao najteži oblik ratnog zločina, niti je naređivao ubistva, što je takođe vrlo težak oblik ratnog zločina, već mu se na teret stavljaju “sporedne stvari poput pljački kuća meštana Male Kruše i pokušaj da kamion sa leševima ubijenih potopi u reku Beli Drim”.

“Čak i da je Tasić kriv za dela koja mu se stavljaju na teret, on ne može da bude osuđen na kaznu koja je blizu maksimalne od 15 godina, već treba da bude vrlo blago kažnjen”, navodi Pantović.

Prema njegovim rečima, jedina dobra stvar u odluci Vrhovnog suda je to što je ovaj sud zauzeo konačni stav da je maksimalna kazna za krivično delo “ratni zločin” i ostala krivična dela, počinjena do 27.10.2000. godine za koje je bio primenjiv KZ SFRJ, zapravo 15 godina.

“To znači da više niko ne može da bude osuđen na veću kaznu od 15 godina, a bilo je slučajeva i ranije kada su Srbi dobijali i po 17-18 godina zatvora za ratni zločin”, poručuje Pantović.

On dodaje da je, nažalost, presuda u slučaju Tasića konačna i da su iscrpljeni gotovo svi pravni lekovi da bi se to izmenilo.

“Teoretski postoji još jedna mogućnost da se pokuša sa ustavnom žalbom, ali ćemo odluku o tome doneti u narednom periodu nakon konsultacija i sa ostalim kolegama”, zaključio je Pantović.

Darko Tasić je rodom iz Male Kruše koju je sa svojom porodicom, nakon proterivanja napustio 1999. godine, i život nastavio u Šapcu. Uhapšen je 22. novembra 2017. godine na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka.

Tasić je 22. juna osuđen na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva 1999. godine u Maloj Kruši, a 1. decembra mu je, odlukom Apelacionog suda, kazna smanjena na 11 godina. Od trenutka hapšenja, Tasić se nalazi u zatvoru visokog rizika nadomak Podujeva.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još