Selaković: Ne vidim bolji način od dijaloga

Ako neko očekuje od Srbije da prizna nezavisnost tzv. Kosova i govori da je to jedina svrha pregovora – taj ne govori istinu, istakao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u Beču.

“Neće toga biti na taj način, niti na način na koji će Srbija biti posramljena i ponižena”, rekao je Selaković na pres konferenciji sa minstrom spoljnih poslova Austrije, na pitanje novinarke austrijske novinske agencije šta je za njega kompromisno rešenje za Kosovo.

“Rekli ste da Srbija ne priznaje KiM kakvo jeste. Problem je što ima različitih viđenja različitih zemalja šta je KiM”, dodao je Selaković.

Kako kaže, Austrija je priznala tzv. Kosovo, ali u EU je i dalje pet članica koje ne priznaju Kosovo kao državu, već pokrajinu Srbije, kao što je u Ustavu Srbije.

Takođe, dodao je da ima mnogo zemalja u međunarodnoj zajednici koje podržavaju Srbiju.

Zbog svega toga se, dodaje, i vode pregovori.

“Znam da postoje zemlje koje pokušavaju da pokažu da se radi o potpuno jedinstvenom slučaju. Zabranjeno je sada da se govori o rešenjima koje se tiče promena granica. A nije bilo zabranjeno da se razgovara o promeni granica 2008. kada su zemlje priznale otcepljenje Kosova u Srbiji”, ukazao je Selaković.

On je poručio da je interes Beograda da očuva dijalog, da se implementiraju svi dogovori postignute u tom procesu.

Ponovio je da je Beograd primenio sve dogovoreno, a Priština ni dan danas nije samo jednu stvar na koju je obavezna – formiranje Zajednice srpskih opština.

“Priština to odbija već 3.009 dana od sporazuma. Osnovno pravo u međunarodnoj zajednici je da ono što je dogovoreno mora biti primenjeno. Mi i dalje verujemo da moramo da pregovaramo, da tražimo kompromis. Jednostranost nije i ne može biti osnovno pravo međunarodnih odnosa”, ukazao je Selaković.

On je istakao da je dijalog najbolji način da se pronađe kompromis.

“Ako neko očekuje od Srbije da prizna nezavisnost, I govori da je to jedina svrha pregovora, onda taj laže. Neće toga biti na taj način, niti na način na koji će Srbija biti posramljena I ponižena”, rekao je Selaković.

On je ukazao I da je KiM veoma važno za Srbiju, sve građane, da i dalje više od 100.000 Srba žive na KiM.

“Oni su živa bića koja imaju pravo na dobru budućnost, a nemaju je trenutno. Ono što nam treba je razumevanje”, rekao je Selaković I zahvalio se austrijskom kolegi na podršci procesu dijaloga I Vašingtonskom sporazumu.

“Ako ima drugi način za postizanje kompromisa, osim dijaloga, recite mi, ali ga ja ne vidim”, rekao je Selaković.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još