Otvorena istraga o navodnom trovanju vodom u Dečanu

Istragu o navodno zatrovanoj vodi u Dečanu vodiće dva tužioca Osnovnog tužilaštva u Peći, saopštio je portparol tog suda Skadar Nikći, koji je odbio da komentariše tvrdnje da su “dvojica Srba” viđena na tom prostoru uoči izbijanja ove afere.

Nikći je, preneli su pištinski mediji, rekao da će prvi koraci biti obezbeđenje mesta događaja i razgovori sa zaposlenima u kompaniji ”Hidrodrini”, lekarima i medicinskim radnicima.

Razgovori sa zaposlenima su već počeli, rekao je Nikići.

On je kazao da nije ovlašćen da komentariše tvrdnju da su uoči trovanja u Dečanu navodno viđena dvojica Srba.

Više od hiljadu Albanaca u Dečanima javilo se prethodnih dana lekarima zbog mučnina, a sumnja se da su se otrovali vodom iz javnog vodovoda.

Dve osobe su u Dečanima umrle pod sumnjivim okolnostima, mada su zdravstvene vlasti saopštile da nisu zatrovane vodom.

U Dečanu danima je na snazi vanredna situacija a lokalne i centralne vlasti poslale su u inostrantsvo uzorke vode na ispitivanje. Nije utvrđeno šta je uzrok trovanja.

Predstavnica Alijanse za budućnost Kosova Tim Kadrijaj izjavila je da je žitelj Dečana preneo da je navodno video “dvojicu sumnjivih Srba” u blizini bunara iz kojeg se stanovništvo u tom gradu snabdeva vodom, pre no što je došlo do masovnog trovanja. 

“Dobro je da svaki građanin pozove policiju kada vidi sumnjive ljude. Zahvaljujem se građaninu koji nije zanemario ovu situaciju i najavio slučaj … U prvim izjavama pretpostavili smo da je to voda i tražili smo da se preduzmu mere kako bi se sve ovo otkrilo “, rekla je Kadrijaj prištinskim medijima.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još