• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Pokušavaju da Srbe, bez ijednog dokaza, proglase odgovornim za trovanje vode u Dečanima

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izdala je saopštenje u kojem upozorava da je na delu veoma opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija u delu albanske javnosti, kojom se Srbi, bez ijednog jedinog dokaza pokušavaju da proglase odgovornim za trovanje vode u Dečanima.

“Ovakve lažne tvrdnje, koje se od sinoć plasiraju u pojedinim albanskim medijima, a danas su praćene i izjavama albanskih političara, nisu, niti mogu biti utemeljene ni na jednom jedinom dokazu i reč je o apsolutnim dezinformacijama i kampanji lažnih vesti” navodi se u saopštenju.

To međutim ne umanjuje njihov opasni karakter, jer je slična kampanja plasiranja lažnih vesti poslužila kao izgovor i povod za spiralu nasilja, koja je kulminirala u martovskom pogromu 2004. godine, dodaje se.

Ovakvo novo plasiranje lažnih vesti može imati dalekosežne posledice po, ionako krhku, bezbednosnu situaciju na prostoru Kosova i Metohije, stoji u saopštenju. Do njih dolazi u trenutku povećanog broja incidenata prema Srbima u pokrajini, a sada im se na ovaj način dodatno crta meta na čelu, ali i iznova ugrožava bezbednost manastira Visoki Dečani.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ovim povodom uputiće danas pismo svim međunarodnim misijama koje deluju na Kosovu i Metohiji, sa jasnim zahtevom da se prekine sa ovom neodgovornom kampanjom lažnih vesti i dodatno zaštite Srbi u pokrajini.

“Podsećamo da je vest o trovanju u Dečanima prvo bila praćena međusobnim optužbama i prepucavanjima albanskih stranaka za odgovornost za ovaj problem, a sada su kao meta označeni Srbi. Zato apelujemo da se problem koji je nastupio ne koristi za politizaciju i stigmatizaciju Srba” navodi se.

Slična lažna optužba plasirana je i 2019. godine, kada su iz Prištine tvrdili da su glasački listići iz centealne Srbije zatrovani, što se pokazalo kao potpuna neistina, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još