• Početna>
  • Vesti>

Danas su letnji Vrači, hramovna slava manastira Zočište

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik svetih mučenika Kozme i Damjana, tzv. letnje Vrače.

Sveta braća Kozma i Damjan poreklom iz Rima su bili bezmezdni, odnosno besplatni lekari i čudotvorci. Vaspitavani su u hrišćanskom duhu. Prema predanju, imali su veliku blagodat od Boga, da leče ljude i životinje od svake bolesti i muke, i to obično polaganjem ruku. Za svoj trud nisu tražili nikakve nagrade, samo su zahtevali od bolesnika da veruju u Hrista Gospoda. Nasledivši veliko imanje, oni su ga razdelili siromašnima i bolesnima. U to vreme u Rimu je carevao car Karin. Pred njega, gonitelji hrišćanstva su izveli svetu braću, okovanu u lance. Posle dugog ispitivanja car im naredi da se odreknu Hrista i prinesu žrtve idolima. No, Kozma i Damjan ne samo da ne poslušaše cara, nego mu uputiše savet da on odstupi od mrtvih idola i da prizna jedinoga istinitoga Boga. „Naš Bog nije stvoren. On je Stvoritelj svega, a tvoji su bogovi izmišljotine ljudske i delo ruku umetnika. I kad ne bi bilo umetnika da vam naprave bogove, vi se ne bi imali kome klanjati” rekli su ovi besrebrenici.

Foto: Printscreen, Youtube

Posle čuda učinjenoga nad samim carem, – jer ga čudesno isceliše od teške bolesti, car primi hrišćanstvo. I oni produžiše slaviti Hrista Boga i isceljivati bolne, i behu sami od naroda proslavljani na sve strane.

Stradali su 248. godine, tako što ih je u šumi ubio njihov učitelj – lekar koji je osećao zavist zbog slave i ljubavi koju su imali u narodu.

Ovaj praznik se slavi kao hramovna slava manastira Zočište, kod Orahovca. U ovoj svetinji nalaze se mošti Svetih Vrača i u narodu je poznat kao mesto čudesnih isceljenja, koje pohode i ljudi drugih veroispovesti.

Sveti Vrači u narodu se praznuju dva puta godišnje – 14. jula i 14. novembra. I letnji i jesenji Sveti vrači obeležavaju se sa uverenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cele godine. Bolesnici se zavetuju Svetim vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave. Inače, ovaj praznik slavi se i kao lekarska slava ali i kao zaštita od groma.

Izvor: Radio kosovska Mitrovica

Foto: Naslovna fotografija – Fejsbuk stranica Manastir Svetih Arhangela

Comments

Pročitaj još