• Početna>
  • Vesti>

Svečana akademija povodom 30 godina od osnivanja opštine Zvečan

Svečanom akademijom u Domu kulture “Trepča” obeležen je Dan opštine Zvečan i 30 godina od njenog osnivanja.

Akademija je počela projekcijom filma o postojanju i radu trideset godina opštine Zvečan.

Svečanom obeležavanju su prisustvovali vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević i gradonačelnik Zvečana Vučina Janković, kao i ostali zvaničnici, građani i predstavnici institucija.

Petrovdanska povelja povodom 30 godina osnivanja opštine Zvečan dodeljena je Eparhiji raško-prizrenskoj, koju je primio vladika Teodosije.

“Zadnjih godina smo postigli veoma velike rezultate, zahvaljujući Kancelariji za Kosovo i Metohiju, našim prijateljima, dobrotvora, i zaista smo ponosni na sve ono što je urađeno, ali to nije kraj i to nije sve. Ako Bog da, putujemo dalje. Radićemo sve u slavu Božju i što je korisno za naš narod i naš opstanak” rekao je vladika Teodosije.

Petrovdanska povelja uručena je i Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

“Danas sam na reveru poneo značku sa grbom opštine Zvečan, jer gde će drugo da bude Zvečan nego u srcu. Čast mi je i zadovoljstvo što sam na ovaj veliki praznik sa vama, kako bi zajedno obeležili 30 godina postojanja ove opštine. Nije opština poznata samo po tvrđavi Zvečan već po brojnim tvrđavama satkanim u vašim dušama, tvrđavama slobodarskog duha, kojim branite ovo mesto. Zato sam ponosan na vas i zato ćemo kao država Srbija učiniti sve da pomažemo Zvečan i ulažemo u Zvečan, kao što ulažemo u sve naše srpske sredine na Kosovu i Metohiji. Vi ste se pokazali da ste prava, živa tvrđava vere i naše države, koja je dosledna naših Nemanjića, i bez obzira što su se nekada i menjale zastave, na vrhu tvrđave Zvečan, još od osmanskog carstva, na kraju se uvek vijorila srpska trobojka i vijoriće se još mnogo godina” rekao je Petković.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević je kazao da su se talasi istorije prelamali na našim prostorima i da su nas oni učinili još snažnijim i istrajnijim, u neraskidivoj vezi sa državom Srbijom.

“Država – to je narod, a narod najbolje zna gde su im koreni, gde su im svetinje i gde su im preci. Formirana 1991. godine, kao posebna jedinica lokalne samouprave, opština Zvečan je od svog osnivanja do danas težila da svojim građanima obezbedi što bolje uslove za rad i život. Opština Zvečan je svoj razvoj planirala zahvaljujući realnoj mogućnosti i potrebama stanovništva. Od osnivanja do danas, doprinosilo se urbanističkom i infrastrukturnom razvoju, izgradnjom saobraćajnica, objekata od opšteg interesa, zbrinjavanju socijalno ugroženih porodica, ali i mladih bračnih parova” rekao je Todosijević.

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković je istakao da Zvečan kao grad postoji još iz doba Nemanjića i da mu je čast što je kao gradonačelnik imao priliku da doprinese današnjem izgledu ove opštine.

“U proteklim godinama uradili smo dosta toga, gradimo regionalnu deponiju, bazen za pijaću vodu, rekonstruisali smo primarni vodovod i kanalizaciju. Takođe, gradimo sportsku halu i omladinski centar. Izgradili smo i dodelili mnoštvo stambenih jedinica, započeli sa gradnjom vatrogasnog doma, uradili fasade na svim kolektivnim objektima, rekonstruisali rasvetu u centralnoj zoni. U narednom periodu ćemo sigurno raditi na zapošljavanju mladih i obezbeđivanju novih radnih snaga, jer samo na taj način možemo da razvijemo sigurnu budućnost” rekao je Janković.

Povelje su uručene i potpredsedniku Srpske liste Milanu Radojičiću, Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica, akademiku prof. dr Zoranu Krivokapiću, opštini Stara Pazova, kao i zaslužnim pojedincima i institucijama.

U programu je učestvovao i Crkveni hor “Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još