• Početna>
  • Vesti>

Selaković: Indija veliki prijatelj i važan partner Srbiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Indije Subrata Batačardžija, kome je između ostalog zahvalio na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Selaković je poručio da Srbija Indiju vidi kao velikog prijatelja i važnog partnera i da smo ponosni na činjenicu da dve zemlje imaju višedecenijsku tradiciju prijateljskih veza i saradnje, baziranih na punom međusobnom uvažavanju i razumevanju, saopšteno je iz MSP.

Selaković je izrazio zadovoljstvo i razmenom poseta na visokom i najvišem nivou, izrazivši nadu da će premijer Indije Narendra Modi uskoro biti u prilici da poseti Srbiju, kao i da bi ta poseta bila od istorijskog značaja.

“Šef srpske diplomatije zahvalio je Indiji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, i podvukao da ta pozicija pokazuje čvrstu opredeljenost Indije za poštovanje osnovnih postulata međunarodnog prava. Takođe, Selaković je zahvalio na podršci koju nam Indija pruža u međunarodnim organizacijama”, ističe se u saopštenju.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, ministar je istakao da pandemija virusa korona nije uticala na trgovinsku razmenu koja je u 2020. koja je iznosila oko 175 miliona evra.

Takođe, Selaković je poručio da za dalji razvoj ekonomskih odnosa veliki značaj ima i Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju između dve zemlje, čije četvrto zasedanje očekujemo u narednom periodu.

Kada je u pitanju borba protiv virusa korona, ministar Selaković zahvalio je Indiji i njenom rukovodstvu na brzom reagovanju na molbu srpskih zvaničnika da se omogući nabavka vakcina koje Indija proizvodi, zahvaljujući čemu je Srbija prve doze vakcine Astra Zeneka dobila već u februaru.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još