• Početna>
  • Vesti>

Preminuo još 1 pacijent, koronavirusom zaraženo 118 osoba

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 118 osoba od 8.405 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminuo je 1 pacijent.

Jedan pacijent preminuo je od posledica kovida, ukupno 7.073 od početka epidemije.

Na bolničkom lečenju je 281 pacijent, među njima 4 na respiratoru. 

Epidmijska situacija u Srbiji je pod kontrolom, ali se mnogi ponašaju kao da korone nema, ne poštuju preventiven mere, pa inspekcija pojačava kontrolu.

Vakcinacija ide teško i polako, ocenjuju nadležni.

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će sutra biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će se razgovarati o trenutnoj epidemijskoj situaciji. 

Zamenik direktora UKC Niš Radmilo Janković, kaže za RTS da su lekari potpuno saglasni da smo na početku novog talasa.

Poražavajuća je činjenica da smo od lidera u regionu, čak i od jednog od lidera u Evropi, postali zemlja koja je na začelju po broju imunizovanih i to će ispostaviti svoju cenu u septembru, a ja verujem i ranije već polovinom avgusta, poručuje dr Janković. 

“Nema apsolutno nikakvog drugog izlaza iz svega ovoga sem podizanja imunizacije, a taj procenat koji je kod nas u opštoj populaciji čak ispod 40 odsto je loš, da ne kažem katastrofalan. Neće nam biti dobro u septembru”, zaključio je Janković. 

Imunolog i virusolog Milanko Šekler rekao je za RTS da ne treba bežati od kombinacije vakcina.

Uvek je bolje kombinovati vakcine, dati različite vakcine, ako je moguće sa različitim sojevima, a ako nije moguće, onda sa različitim platformama, poručio je Šekler.

Građani koji posle preležanog kovida imaju tegobe ili osećaju da se njihov ritam promenio u odnosu na uobičajeni način života od pre korone, od danas mogu na portalu e-zdravlje da urade test samoprocene i saznaju da li postoji potreba za odlazak kod lekara.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još